Living near the market

Barcelona / Spain / 2012

138
138 Love 12,901 Visits Published
Throughout history the configuration of the dwelling unit has undergone changes logical evolution of production and social habits of its inhabitants have required. However, this evolution stylistic level, far from being linear, has been punctuated by flashes of great stress or deep nostalgia innovative revisionist. That is why today, once left behind the raging trend futuristic hyper-technological aesthetic and austere silence minimalist turn of the century, to achieve a truly contemporary, has to resort to force to a combination of vernacular elements and traditional, deeply related to the original building, combined with the newest forms of living and inhabiting the space.

In the home of Santa Caterina is reflected unequivocally contemporary trend is blurring, among others, the border between the public and private spheres of the house. Such is the case of that hide getting opaque border areas and private service, hopelessly separated from the social rooms. Thus, this re-interpretation of the typical floor Eixample, rather than articulated through a broker, elects instead to turn around a large kitchen, which built on the traditional cement floor tiles, is offered as an area with deep social and entertainment vocation beyond its simple functionality and service unit. Crossing the floor longitudinally, the kitchen includes a third of the floor area of ​​the house and it is thanks to their balconies, their shelves-sofa converted into banks, their wide table made of wood and solid nature; their seats and fixtures Contemporary design your old apothecary dresser wrought iron and marble, and its art appliances hidden behind a facade of wood recovery stay becomes the stylistic summary of home and leading large space, deeply extroverted and hedonistic housing makes this representation space of a new lifestyle.

Around the large kitchen and dining room are arranged, in the direction of clockwise and without proposing just transition spaces, a toilet attendant courtesy, an outside room with bathroom and balcony, a living room with possibility of being transformed into guest room, the master bedroom with its respective bathroom, and access to the inner courtyard of the farm whose walls covered in ivy achieve visually link it with other internal gardens recreated in the building.

Avoiding the transition spaces: hallways, "halls" and aisles separated by partitions, you get a general sense of openness promotes uniform propagation of natural light and ventilation, while to some extent resignation strict privacy zones "intimate" I used to be in opacity, shadows, and specialized spaces constrained dimensions. That is why the rooms of this house, but can be closed after towering double doors adorned with classic moldings and metal handles, can only open up to the bathrooms by transparencies and reflections given by two major domestic gardens bordered by large windows made extent lacquered woodwork. Consequently, the bathrooms are treated here as relaxation areas that should enjoy the breadth and the preferred lighting that usually stays only enjoy more social. However, discretion is not sacrificed at all: The curtain generated by the bamboo plant inhabiting successive internal gardens achieves ensure transparency of glass, offering the user the necessary privacy without sacrificing light or amplitude. Marble recovery; white glass mosaic with half round rounded corners, fittings and stainless steel fittings, large transparent glass partitions and new walls a vibrant green plant eventually set three instances traditional hygienic offering very little in return great comfort and originality.


In the lounge, white leather sofa and pure lines in a plane is cut dyed a deep turquoise by wallpaper linking, on the right flank, the visual texture mosaic Escher hydraulic striped with restored wooden beams in the Catalan vault ceiling. From here are illuminated by directional light, furnishings and decor that the owners have been finding gradually over travel around the world and walks in the neighborhood of Borne, progressively customizing the space and making it increasingly unique and welcoming. In this room without TV you can watch movies projected onto a white wall as a screen is devoid of decoration, while central opening doors side cabinet, the room becomes a third room for guests to display the double folding that is hidden inside your head together, bedside tables and reading recessed lighting. On the sides, and after porvençal style doors painted white, hides the control console of audiovisual equipment, while offering space for storage of records, films, and lingerie.

[SP]
A lo largo de la historia la configuración de la vivienda unifamiliar ha experimentado los cambios lógicos que la evolución de los hábitos productivos y sociales de sus habitantes han requerido. No obstante, a nivel estilístico esta evolución, lejos de ser lineal, se ha visto salpicada por intermitencias de gran tensión innovadora o profunda nostalgia revisionista. Es por esto que en la actualidad, una vez dejados atrás la rabiosa tendencia futurista de estética hiper-tecnológica y el austero mutismo minimalista de cambio de siglo, para lograr un ambiente realmente contemporáneo, se ha de recurrir por fuerza a una combinación de elementos vernáculos y tradicionales, profundamente relacionados con el inmueble original, conjugados con las más novedosas formas de vivir y habitar el espacio.

En la vivienda de Sta. Caterina se refleja de forma inequívoca esta tendencia contemporánea que viene desdibujando, entre otras, la frontera entre las esferas pública y privada de la casa. Tal es el caso de aquella frontera opaca que conseguía ocultar las áreas de servicio y las privadas, separándolas irremediablemente, de las estancias sociales. De tal forma, esta re-interpretación del típico piso del ensanche barcelonés, en lugar de articularse a través de un corredor, opta en cambio por girar en torno a una gran cocina comedor, que levantada sobre el tradicional suelo de mosaico hidráulico, se ofrece como un espacio con profunda vocación social y de entretenimiento más allá de su simple funcionalidad como dependencia de servicio. Atravesando la planta de forma longitudinal, la cocina abarca un tercio de la superficie en planta de la vivienda y es gracias a sus balcones, sus estanterías convertidas en bancos-sofá; sus amplísima mesa confeccionada en madera natural y maciza; sus asientos y luminarias de diseño contemporáneo; su aparador de boticario antiguo en hierro forjado y mármol; y sus electrodomésticos de última generación ocultos tras una fachada de madera de recuperación que la estancia se convierte en el sumario estilístico del hogar y en el gran espacio protagónico, profundamente extrovertido y hedonista que hace de esta vivienda la representación habitable de un nuevo estilo de vida.

Al rededor de la gran cocina-comedor se disponen, en sentido de las agujas del reloj y sin proponer apenas espacios de transición, un aseo auxiliar de cortesía; un habitación doble exterior con baño propio y balconera; un salón con posibilidad de ser transformado en habitación de invitados; la habitación principal con su cuarto de baño respectivo, y un acceso hacia el patio interno de la finca cuyas paredes revestidas en hiedra logran vincularlo visualmente con los otros jardines internos recreados dentro del inmueble.

Evitando los espacios de transición: los vestíbulos, los “halls” y pasillos de circulación separados por tabiques, se consigue una sensación de amplitud general que promueve la propagación uniforme de la luz natural y la ventilación, al tiempo que se renuncia en cierta medida a la estricta privacidad de las zonas “íntimas” que solía resultar en opacidad, penumbra, y espacios especializados de constreñidas dimensiones. Es por esto que las habitaciones de esta vivienda, aunque puedan cerrarse tras altísimas puertas dobles adornadas con clásicas molduras y tiradores metálicos, no pueden sino abrirse hacia los cuartos de baño mediante transparencias y reflejos propuestos por dos importantes jardines internos delimitados por grandes cristaleras realizadas a medida en carpintería de madera lacada. En consecuencia, los cuartos de baño son aquí tratados como áreas de relax que deben gozar de la amplitud y la iluminación preferente de las que, usualmente, sólo gozan las estancias más sociales. No obstante, la discreción no es sacrificada del todo: La cortina vegetal generada por los bambúes sucesivos que habitan los jardines internos logra velar la transparencia de los cristales, ofreciendo la privacidad necesaria al usuario, sin sacrificar luz o amplitud. Mármol de recuperación; mosaico de vidrio blanco con aristas redondeadas de media caña; grifería y herrajes de acero inoxidable; grandes mamparas de cristal transparente y de nuevo, muros vegetales de un vibrante verdor terminan por configurar tres instancias higiénicas muy poco tradicionales que ofrecen a cambio gran comfort y originalidad.


En el salón, un sofá de piel blanca y líneas puras se recorta sobre un plano teñido de un profundo turquesa mediante papel pintado, que une, por el flanco derecho, la textura visual del mosaico hidráulico de Escher con el rayado de vigas de madera restauradas en el techo de vuelta catalana. Desde aquí se iluminan, mediante luces orientables, piezas de mobiliario y decoración que los dueños han ido encontrando paulatinamente a lo largo de viajes alrededor del mundo y paseos por el barrio del Borne, personalizando de forma progresiva el espacio y haciéndolo cada vez más único y acogedor. En este salón sin televisión se pueden ver películas proyectadas sobre una blanca pared que a modo de pantalla permanece desprovista de decoración, mientras que abriendo las puertas centrales del armario lateral, el salón se convierte en una tercera habitación para invitados al desplegar la cama doble abatible que se oculta en su interior conjuntamente con su cabezal, mesas de noche e iluminación de lectura empotrada. A los lados, y tras puertas de estilo porvençal lacadas en blanco, se oculta la consola de mando de los aparatos audiovisuales, al tiempo que se ofrece espacio para el almacenamiento de discos, películas, y lencería.
138 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Throughout history the configuration of the dwelling unit has undergone changes logical evolution of production and social habits of its inhabitants have required. However, this evolution stylistic level, far from being linear, has been punctuated by flashes of great stress or deep nostalgia innovative revisionist. That is why today, once left behind the raging trend futuristic hyper-technological aesthetic and austere silence minimalist turn of the century, to achieve a truly contemporary, has...

    Project details
    • Year 2012
    • Work finished in 2012
    • Status Completed works
    • Type Apartments
    Archilovers On Instagram
    Lovers 138 users