FIRE SHELTER: 01

Copenhagen / Denmark / 2013

30
30 Love 3,209 Visits Published
FIRE SHELTER: 01 is a personal project located at Sydhavnstippen in Copenhagen. The starting point for the design emerged from a fascination of the place. It´s a temporary project and a design experiment that wish to celebrate the place. The project has public access, and it establishes experiences of spatial and social character. The shelter takes inspiration from architecture of ethnic and nomadic people. The shelter consists of one shape stretching for the sky. It has one hole in the top and two openings at the bottom. Plywood and polycarbonate is the main materials and all the different parts are fabricated using CNC technology. It is 4, 7 m tall and has a diameter at ground level at 3, 8 m. The structural element of the shelter is the 2-9 mm thick walls. The walls consist of thin and bendable shells which are tightened together with bolts and a piece of 2 mm thick polycarbonate. The bottom of the shelter is made of plywood and inside is a fire place surrounded by a bench. The bench is filled with building materials found on the site. This ballast secures the shelter to the ground without any kind of digging for a foundation. The upper part of the shelter is in white transparent polycarbonate. The transparent ability allows daylight during the day, and after dusk the light from the fire will shine through the polycarbonate. This way the shelter brings back memories of old times lighthouses.
30 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    FIRE SHELTER: 01 is a personal project located at Sydhavnstippen in Copenhagen. The starting point for the design emerged from a fascination of the place. It´s a temporary project and a design experiment that wish to celebrate the place. The project has public access, and it establishes experiences of spatial and social character. The shelter takes inspiration from architecture of ethnic and nomadic people. The shelter consists of one shape stretching for the sky. It has one hole in the top...

    Project details
    • Year 2013
    • Work finished in 2013
    • Status Completed works
    • Type Exhibition Design / Exhibitions /Installations
    Archilovers On Instagram
    Lovers 30 users