Hotel Refugia

Castro / Chile / 2011

18
18 Love 3,372 Visits Published
The Refugia Hotel is located on the Rilan Peninsula on the Island of Chiloé in the Lakes Region of southern Chile. From the site one has a distant view across an inland sea of the volcano-studded Andes on the mainland. Nearby on the surrounding the peninsula, one can enjoy the on-going activity of the tides, the picturesque beauty of the waterways, and the rich biodiversity of the wetlands of Pullao. The architecture of the hotel seeks to plant a light footprint on the topography of the landscape. In the manner of a bridge, a linear arrangements of rooms, suspended on four concrete pillars, is designed to be a structural composition perched on a hilltop, rather than an opaque edifice growing out of it, maximizing light, space, sky and perspective. The island's climate is both enchanting and fickle, and at times, extreme. In just one hour there might be wind, sun and/or rain. An effort was made to capture the splendor of this variability with extensive glass facades and wooden-clad ceilings of larch in the central spaces as well exterior sheltered spaces, encouraging contact with an environment that is the unique experience of visiting Chiloé. Envelope and construction One of the design challenges of the project was to reconcile the fact that the views from the hotel were predominantly southward, while capturing or dissipating the heat from the sun coming from the north (remember this is the Southern Hemisphere) in the predominantly cold and rainy weather of Chiloé. To do this, passive design strategies that optimize the use of energy were employed, including harnessing the sun’s heat trapped in concrete floors, promoting radiant heat cross ventilation to keep cool and to ventilate common spaces, and using eaves to prevent the entry of the sun during the summer. Other considerations included calculating the effect of driving rain water, carefully designing the orientation and configuration of openings and windows to take advantage of natural light and to maintain heat control, and employing skylights at crucial points. These strategies were combined with highly efficient mechanical systems in conjunction with an insulated and ventilated skin designed to ensure the lowest possible heat loss and cooling efficiency. ​​The use of geometry and the application of wood in the design of the skin of the structure, as well as the interior partitions, were central to the overall architectural concept. Using parametric design technology to predict the optimal shape of each larch shingle and its positioning, complemented with artisanal labor to craft and install them, was an innovative architectural and building technique that proved highly successful – the complementary melding of technology and manual skills. [SP] Lugar y emplazamiento El Hotel Refugia se ubica en la Península de Rilan de la isla grande de Chiloé. Desde su emplazamiento las vistas lejanas cruzan el mar hacia la Cordillera de los Andes en el continente, mientras sus vistas cercanas tienen a su alcance la actividad permanente de las mareas sobre los canales interiores y la rica biodiversidad del humedal de Pullao, que rodea la península. El hotel está emplazado de forma de no alterar la topografía del paisaje. A la manera de un puente, las habitaciones están suspendidas sobre cuatro grandes pilares de hormigón. Se libera gran parte del primer piso y a su vez se protege las áreas comunes bajo un cielo de pendiente invertida que proyecta las vistas a lo lejos y busca el ingreso de la mayor cantidad de luz. El clima de la isla es bastante extremo y cambiante, en solo una hora puede haber viento, sol y lluvia. La lógica de diseño construye interiores resguardados pero que a la vez participan de las condiciones climáticas extremas, permitiendo disfrutar de las vistas y el paisaje. La idea del cielo de Alerce del espacio central es el resultado de este juego entre proteger y disfrutar las características únicas del paisaje que presenta el emplazamiento, que construyen en conjunto la memoria y la experiencia de visitar Chiloé. Envolvente y construcción. Uno de los desafíos de diseño fue compatibilizar el hecho de que las vistas desde el Hotel eran predominantemente hacia el sur pero a la vez era necesario captar la luz y calor desde el norte. En un clima predominantemente lluvioso y frío como el de Chiloé es necesario convertir el sol en calor y no perderlo. Para ello se utilizaron estrategias de diseño pasivo que optimizan el uso de la energía: aprovechar el sol atrapando el calor en pisos de hormigón radiativos, generar ventilaciones cruzadas para mantener ambientes frescos y ventilados, usar aleros para evitar el ingreso del sol durante la época de verano, etc. Estas estrategias se combinaron con sistemas mecánicos altamente eficientes en conjunto con una piel aislada y ventilada, diseñada para garantizar la menor pérdida posible de calor. El diseño y elaboración de la envolvente del hotel es consistente con la idea de traer al presente, con otra geometría, los principios básicos del uso de la madera como piel y como revestimiento interior. Esto es un paso que como concepto nos parece relevante y destacable. A la materia prima, la tejuela de alerce, se le introduce la más sofisticada tecnología de diseño paramétrico, para luego devolver esta geometría, a la fabricación artesanal. Ese es un hecho innovador. Una nueva industria en la que la técnica digital y la habilidad manual van a la par y se complementan. La tecnología del diseño paramétrico se utilizó para controlar la geometría de la envolvente y su componentes en busca de proteger el interior y aprovechar los recursos que ofrece el clima: las pendientes del volumen para conducir las aguas lluvia; las fachadas y salientes del edificio para proteger el interior y mantener los recintos ventilados; la orientación y configuración de vanos y ventanas para aprovechar la luz natural y controlar las ganancias de calor. Un muy buen ejemplo es el diseño de la serie de lucarnas en el volumen del segundo piso. Ellas aportan luz y calor desde el norte hacia el pasillo, el baño y la pieza. El sol entra sólo en las horas y meses donde es necesario obtener energía calórica.
18 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The Refugia Hotel is located on the Rilan Peninsula on the Island of Chiloé in the Lakes Region of southern Chile. From the site one has a distant view across an inland sea of the volcano-studded Andes on the mainland. Nearby on the surrounding the peninsula, one can enjoy the on-going activity of the tides, the picturesque beauty of the waterways, and the rich biodiversity of the wetlands of Pullao. The architecture of the hotel seeks to plant a light footprint on the topography of the...

    Project details
    • Year 2011
    • Work finished in 2011
    • Contractor Ruben Paredes
    • Status Completed works
    • Type Hotel/Resorts
    Archilovers On Instagram
    Lovers 18 users