Forrester Building

Porto / Portugal / 2012

50
50 Love 6,320 Visits Published
A significant challenge: to rehabilitate a 19th century building at Porto’s historic centre, on a symbolic area such as the Infante Square, opposite to the Mercado Ferreira Borges and Bolsa Palace. The Infante D. Henrique street, at the number 75, now rehabilitated into the Forrester Building, was where most probably the Baron James Forrester has lived, a prominent figure of Port Wine. The program’s focus was to transform the upper floors of the building and adapt them in order to receive an office floor and seven apartments, two with a duplex typology. The office floor will make the transition between the dining establishment in the same space of the old Restaurante Comercial, on the ground floor of the building, and the floors for housing; the normal function of the restaurant won’t reduce the comfort in the apartments. The intervention is also conditioned by a previous, already performed, configuration; the vertical distribution, stair and lift, and also the new metal structure. From these constraints, coupled with the specificity of the building, we have tried to balance both the uniqueness of the spatial characteristics of the 19th century construction and the introduction of modern elements, associated with contemporary living. At the façade, the determinant change has been the alteration of colours; it had a fundamental role the attention given to the tiles at the ground floor which make a sort of frame to the existing finish in elegant iron. ESPANHOL Un desafío importante: la rehabilitación de un edificio del siglo 19 en el centro histórico de Oporto, en una zona simbólica, como la Plaza del Infante, frente al Mercado Ferreira Borges y el Palacio de la Bolsa. La calle del Infante D. Henrique y el edifício Forrester, nombre actual del edifício nº75 ahora rehabilitado, há sido donde vivió el barón James Forrester, una figura prominente del vino de Oporto. El enfoque del programa es transformar los pisos superiores del edificio y adaptarlo a fin de recibir una planta de oficinas y siete apartamentos, dos con una tipología dúplex. El piso de la oficina hará la transición entre el establecimiento de comedor en el mismo espacio del antiguo Restaurante Comercial, en la planta baja del edificio, y los pisos de la vivienda; la función normal del restaurante no va a reducir el confort de los apartamentos. La intervención también está condicionada por una anterior, ya realizado, la configuración, la distribución vertical de escalera y ascensor, y también la nueva estructura metálica. A partir de estas limitaciones, junto con la especificidad de la construcción, hemos tratado de equilibrar tanto la singularidad de las características espaciales de la construcción del siglo 19 y la introducción de elementos modernos, asociados a la vida contemporánea. En la fachada, el cambio ha sido determinante de la alteración de los colores, sino que tuvo un papel fundamental la atención a las baldosas en la planta baja, que hacen una especie de marco para el acabado existente en hierro y elegante. PORTUGUÊS Trata-se de um desafio relevante, no centro histórico da cidade do Porto: a recuperação de um edifício do século XIX, num local emblemático como a Praça do Infante, em frente ao Mercado Ferreira Borges. Na rua do Infante D. Henrique, o número 75, agora o reabilitado Edifício Forrester, terá sido onde provavelmente morou o Barão de Forrester, figura proeminente do vinho do Porto. O programa centra-se na transformação dos pisos superiores do edifício e sua adaptação para receber um piso de escritórios e sete habitações, duas em duplex. O piso de escritórios fará a transição entre o estabelecimento de restauração, no mesmo espaço do antigo Restaurante Comercial, e os pisos destinados à habitação, o que permite a livre utilização do restaurante sem reduzir o conforto das habitações. A intervenção parte ainda de uma anterior configuração, já executada, das distribuições verticais, escada e ascensor, bem como de uma nova estrutura metálica. A partir destas condicionantes, associadas à especificidade do edifício, procurou-se o equilíbrio entre a singularidade das características espaciais da construção da época e a introdução dos elementos modernos, associados à vida contemporânea. Nos alçados, a alteração determinante terá sido a escolha das cores. Nesta teve um papel fundamental a atenção dada ao importante painel de azulejos que o edifício tem ao nível do rés-do-chão e que faz uma espécie de moldura ao belíssimo revestimento existente em ferro.
50 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    A significant challenge: to rehabilitate a 19th century building at Porto’s historic centre, on a symbolic area such as the Infante Square, opposite to the Mercado Ferreira Borges and Bolsa Palace. The Infante D. Henrique street, at the number 75, now rehabilitated into the Forrester Building, was where most probably the Baron James Forrester has lived, a prominent figure of Port Wine. The program’s focus was to transform the upper floors of the building and adapt them in order to receive an...

    Project details
    • Year 2012
    • Work finished in 2012
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Interior Design / Recovery/Restoration of Historic Buildings / Restoration of façades
    • Websitehttp://www.correiaragazzi.com/
    Archilovers On Instagram
    Lovers 50 users