O House

Colina / Chile / 2009

29
29 Love 3,222 Visits Published
EN - The house is located north of the city of Santiago in a suburban neighborhood called La Reserva. The triangular site has a slope that descends to the north of the site. On the first floor the house is buried creating a retaining wall to the south and west. This operation allows to locate the parking lots next to a wide ramp that connects the street with the main entrance of the house. Access is articulated by a water mirror, two concrete walls and a window that shows the interior space. On the first floor the project proposes to have maximum flexibility in living spaces; they can make up a single space when the sliding wall that separates the kitchen with the dining room is open. During the summer the glass facades are hidden behind concrete walls, transforming the living and dining rooms in a large covered terrace that joins the outdoor pool and garden. The kitchen opens to the south through an interior courtyard; this space organizes the service programs. The second level contains bedrooms, bathrooms and the TV room, all four facades are covered by a skin of wood slats that is separated to the walls so the wind can pas throw optimizing the climatic comfort. This skin is folded to allow views of the valley from inside the house. The vertical connector located in the center of the house provides access to a roof terrace, from here you can see the valley and the Andes Mountains, this element also creates an upward airflow that allows the temperature drops inside the house last the hot summer months. ES - La casa O está ubicada al norte de la ciudad de Santiago en el condominio de La Reserva. El sitio de forma triangular presenta un pendiente que desciende hacia el norte del terreno. En el primer piso la casa se entierra creando un muro de contención hacia el sur y al poniente. Esta operación permite ubicar los estacionamientos junto a una ancha rampa que conecta la calle con el acceso principal de la casa. El acceso está conformado un espejo de agua, dos muros de hormigón y un ventanal que marca la crujía del espacio interior. En la primera planta se busca tener el máximo de flexibilidad en los espacios de living, comedor y cocina. Estos pueden conformar un único espacio cuando el muro corredero que separa la cocina con el comedor se encuentra abierto. Durante el verano las fachadas de vidrio se esconden tras los muros de hormigón perimetrales transformando el living - comedor en una gran terraza techada que se une con los espacios exteriores de piscina y jardín. La cocina se abre visualmente hacia el sur a través de un patio interior que organiza a su vez los programas de servicio. El segundo nivel, que contiene dormitorios, baños y la sala de estar, es cubierto en sus cuatro fachadas por una piel de listones de madera trasventilada que permite optimizar el confort climático. Esta piel se pliega para permitir vistas al valle desde el interior de la casa. El conector vertical ubicado en el centro de la casa permite acceder a un techo terraza desde el cual se puede el valle y la cordillera de Los Andes, este permite a su vez crea una circulación de aire ascendente que permite baja la temperatura interior de la casa duran los calurosos meses de verano.
29 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    EN - The house is located north of the city of Santiago in a suburban neighborhood called La Reserva. The triangular site has a slope that descends to the north of the site. On the first floor the house is buried creating a retaining wall to the south and west. This operation allows to locate the parking lots next to a wide ramp that connects the street with the main entrance of the house. Access is articulated by a water mirror, two concrete walls and a window that shows the interior...

    Project details
    • Year 2009
    • Work finished in 2009
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 29 users