W House

Canela / Chile / 2007

182
182 Love 15,400 Visits Published
EN - Located in Region IV, on the windy coastal town of Huentelauquén, W House develops a program that includes 3 bedrooms, 2 bathrooms, living room and terraces. The commission presented two restrictions, the first to create spaces protected from the wind and the second not exceed a construction budget of 12 UF (US$ 500) per square meter. The site of 50mt by 100mt is next to a rocky area where the waves break from the sea, to the north is the neighboring site and to the east is the driveway. The southern boundary has a cliff of 25 mt deep which allows on one hand the development of distant views and others access to a small beach. The house is located parallel to the sea, maximizing the view. Common areas are located to the south taking advantage of views over the existing cliff; these are resolved through a large space that includes kitchen, dining and living room. By a continuous wall of pine set vertically the house resolved three of its four facades, which allows it to articulate different patios and isolate the interior from the future constructions. The program of these patios refers to the need to control the prevailing wind, the first developed as an intermediate space for expansion of the living room area and the second is designed to accommodate the tents of the children who can camp in safely. Between the two patios the access and the parking for two cars are located. The west facade is resolved through a series of double glazed vertical windows that run on different rails so they can be grouped one over another, these allows a complete opening of the living room and a visual connections from the interior patio to the sea. ES - Ubicada en la IV región, en la ventosa localidad costera de Huentelauquén, la Casa W desarrolla un programa que contempla 3 habitaciones, 2 baños, living comedor y terrazas. El encargo presentaba dos restricciones, la primera crear espacios protegidos del viento y la segunda no superar un presupuesto de construcción de 12 UF por metro cuadrado. El terreno de 50m de frente y 100m de profundidad deslinda al poniente con una zona rocosa donde rompen las olas del mar, hacia el norte con un sitio vecino y al oriente con el camino de acceso. El deslinde sur presenta una quebrada de 25 m de profundidad lo que permite por una parte el desarrollo de vistas lejanas y por otra el acceso a una pequeña playa. La casa se ubica paralela al deslinde poniente, aprovechando al máximo la vista al mar. Las áreas comunes se ubican hacia el sur aprovechando las vistas sobre la quebrada existente, estas se resuelven a través de en un gran espacio que integra cocina, comedor y living. La casa soluciona tres de sus fachadas a través de un muro continuo de madera de pino puesto verticalmente, la que permite articular una serie de espacios intermedios y controla visualmente las futuras construcciones vecinas. El programa de estos patios hace referencia a la necesidad de controlar el viento predominante en la zona, el primero se desarrolla como un espacio intermedio que sirve de expansión para la zona de living comedor y el segundo está destinado a alojar las carpas de los niños quienes pueden acampar en lugar seguro. Entre ambos patios se ubica el acceso y estacionamiento para dos autos. La fachada poniente se resuelve a través de una serie de ventanales de doble vidriado hermético de formato vertical que corren en diferentes rieles por lo que pueden ser agrupados unos sobre otros, abriendo así la zona del living comedor, lo que permite integrar los espacios de terraza, living comedor y patio.
182 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    EN - Located in Region IV, on the windy coastal town of Huentelauquén, W House develops a program that includes 3 bedrooms, 2 bathrooms, living room and terraces. The commission presented two restrictions, the first to create spaces protected from the wind and the second not exceed a construction budget of 12 UF (US$ 500) per square meter. The site of 50mt by 100mt is next to a rocky area where the waves break from the sea, to the north is the neighboring site and to the east is the driveway....

    Project details
    • Year 2007
    • Main structure Wood
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 182 users