The Bicentennial Civic Center

Provincia di Córdoba / Argentina / 2012

70
70 Love 6,623 Visits Published
The Bicentennial Civic Center will be the first administrative complex to have been designed specifically for that end by the Province of Córdoba, Argentina. It is located on the edge of the historic center of the city, on a lot that used to belong to the railway tracks. One of its sides, measuring more than 700 meters, was adjacent to the River Suquia, and constituted a physical barrier drastically separating the neighborhoods on both sides of the river. This new urban operation will help diminish the image of the river as backyard of the city, thus transforming the whole sector into a new downtown front. In order to enhance this transformation, new vehicular infrastructure consisting of two bridges across the river and connecting roads has been built; and the landscaping of the River Suquia Promenade -started many years ago- has been completed. The Civic Center will be built in three stages; stage one (which has recently been completed) consists of two buildings, A and B. Building A A medium-rise building housing the ministries dominates the complex: a faceted prism made out of concrete. It is based on a square cuboid 45 meters high and with a side measuring 26 meters, which at a height of 16 meters suffers a 20-degree rotation. This movement generates a more complex morphology based on triangles, which in turn produces a very particular play of shadows and light. To avoid the flat character present in the early studies for the triangular facades produced by the rotation, a series of geometric rhomboid-based combinations were explored in order to instill tri-dimensionality to the very planes of the facades. The prism is placed over a shallow pool, which can easily be emptied to work as a civic plaza housing events. Building B In contrast with Building A, Building B is a horizontal slab and houses administrative functions. It is placed over a concrete base incorporating parking and areas that foster interrelationships and social events. Its language is related to that of Building A, including the rhomboids but changing their scale. On top of this rests a green volume, which is enclosed by a metal mesh enabling deciduous vines to climb freely. The vines help regulate temperature, allowing sunshine to reach the building in winter while sheltering it in the summer. The roof is also green and is covered by grass and flowers. The extension of this building means there is a large area free of partitions so that offices can be arranged as desired. The Governor´s house is placed over this plane and consists of a single story freestanding object with mirror-clad faces, with alternating reflections of the sky and the green plane over which it rests. In a second stage of the project the administrative area will be completed, and a Convention Center will be built as a third and final stage. This Convention Center will be partially buried, and will take the shape of an artificial, grass-covered hill, in continuity with the adjacent landscaped areas. Collaborators: Arqs. Julia Garayoa, Adrián Castagno, Verónica Gordillo, Diego Andres Gómez, Mariana Pelliza, Guadalupe Daher, Cecilia Villareal, Luciana Antonucci, Agustín Elies, Gonzalo Manzanares. Consultants: Fragueiro & Novillo Ings., Arq. H. Pasetti, Ingenia, Tecnoseguridad, M. Mangupli & CIA, Peusso , Twins Ingenieria, Vanoli & Associates, Decibel, Tecno Riego, Del Bianco & Associates. [SP] El Centro Cívico de la Provincia de Córdoba se asienta en terrenos ubicados en el casco céntrico de la Ciudad, recuperados de antiguas playas de maniobra del Ferrocarril. Esta operación urbana se suma a otras que tienen como objeto la recuperación del Río Suquía como una nueva cara de la Ciudad y permite conectar el Centro con tradicionales y populosos barrios segregados por el abandono del río y la barrera que planteaba el ferrocarril. La conexión física se ha materializado a través de un doble puente cuyas secciones inferiores estarán cubiertas de enredaderas autóctonas como parte de la recuperación paisajística del río. El conjunto del Centro Cívico se materializa a través de dos edificios, uno más alto de proporciones robustas, (de un tercio de la altura de las futuras torres de viviendas que se ejecutarán en la margen opuesta), en contraste con otro de prácticamente una sola planta. Estos volúmenes se relacionan a través de un gran espejo de agua (también reserva de incendio alternativa) de muy poca profundidad que los refleja y que en ocasiones de reuniones públicas se desagotan y transformándose en una gran plaza cívica. La resolución formal del conjunto no competirá con la altura futura del entorno, eliminándose la percepción de cual es la escala real de estos edificios o cuantos niveles tienen expresando la importancia e inmutabilidad del estado en nuestra sociedad y al mismo tiempo que son simplemente “la Administración” y no el “Superior Gobierno de la Provincia”. El edificio alto se materializa como un volumen de hormigón labrado que rotando 20º a una cierta altura su planta cuadrada, produce un prisma facetado con pendientes alternativamente positivas o negativas que permiten con luces y sombras, perspectivas dramáticas a corta distancia y desde lejos situaciones cambiantes en la forma de percibir el prisma. La organización de las perforaciones con el patrón básico romboidal del teselado árabe, permite plantear situaciones de aparente tridimensionalidad visual. Esta trama que en realidad es un simple tabique perforado ejecutado con hormigón autocompactante, se transforma en un parasol que ha permitido bajar drásticamente el acondicionamiento climático interior. El edificio bajo tiene un claro desarrollo horizontal, iluminándose por todo su perímetro y por una serie de luceras superiores. Las fachadas vidriadas perimetrales están protegidas por enredaderas de baja densidad, de hojas caducas que se tomarán a un plano de metal desplegado desde un sistema de maceteros lineales. La cubierta superior también es verde con amplios sectores de césped y áreas florales. La ubicación de la residencia y oficinas del Gobernador sobre esta cubierta planteó serios problemas de privacidad. La solución propuesta está basada en una fachada ventilada de dos planos de vidrio, uno interior, siempre vertical con aberturas corredizas y vidrios de tonalidad gris oscuro y el otro alternativamente inclinado con ángulo positivo o negativo, también de vidrio gris oscuro, pero en este caso espejado que permite que desde la calle se reflejen alternativamente la cubierta verde con sus macizos florales o el cielo. Este plano vidriado exterior esta siempre en contacto con un espejo de agua perimetral cuyo nivel de agua variable permite que en el verano una lámina de aire continuo penetre en la parte inferior, se enfríe por contacto, y salga por parte superior habiendo bajado la temperatura de la cámara intermedia. En invierno, el agua sube y no permite la entrada del aire y la falta de movimiento interior hace que la cámara en oposición, se caliente. El control del clima por medio de estos recursos simples han bajado en forma importante los costos energéticos. El proyecto ha sido construido en su primera etapa restando la ejecución de la segunda que corresponde a la ampliación del edificio bajo que ocupará en el futuro el actual estacionamiento descubierto.
70 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The Bicentennial Civic Center will be the first administrative complex to have been designed specifically for that end by the Province of Córdoba, Argentina. It is located on the edge of the historic center of the city, on a lot that used to belong to the railway tracks. One of its sides, measuring more than 700 meters, was adjacent to the River Suquia, and constituted a physical barrier drastically separating the neighborhoods on both sides of the river. This new urban operation will help...

    Project details
    • Year 2012
    • Work finished in 2012
    • Client Government of the Province - Córdoba
    • Contractor ELECTROINGENIERIA S.A
    • Status Completed works
    • Type Government and institutional buildings / Town Halls
    Archilovers On Instagram
    Lovers 70 users