Family House | Habitação Unifamiliar

Luanda / Angola / 2009

2
2 Love 1,240 Visits Published
The building is limited by a 260 sq. meters polygon, which is half meter higher than the lot entrance level. It assumes a compact volumetric shape, softened by a reticule of pre-fabricated concrete pieces and by the big windows that illuminate the staircase. The reticule gives elegance and character to the house and functions as a solar filter, preventing the overheating of the glass panels in the north and south facades. The stair is the central element of the interior space, around which the program is developed. Its sculptural design enables identity and enriches the noble spaces of the house. The house’s structure was developed so that the interior spaces shouldn’t be conditioned by it. The functional areas are concentrated in small spaces, allowing the creation of wide and versatile social areas, controllable by the introduction of curtains and furniture. The rooms can, therefore, show different configurations, once the spatial amplitude doesn't compromise different uses and occupations. The concept for the formal development of this house rises from the will to highlight the space richness over the technical, structural and linguistics assumptions. The versatility of the different spaces (and its consequent possibility of different configurations), allies to the technical details typical from the Portuguese modernist architecture in Angola, which natural ventilation systems and solar protection used in subtropical climates potentiate the use of a high aesthetic potential architectonic vocabulary, by the creation of prefabricated structures, that confer elegance and subtlety to the building. A habitação inscreve-se num polígono com área de 260 m², elevado meio metro em relação à cota de entrada no lote. Assume uma volumetria compacta, aligeirada por uma reticula de peças em betão pré-fabricado e pelos grandes vãos que iluminam a escadaria central. A reticula confere elegância e carácter à habitação e funciona como filtro solar, impedindo o sobreaquecimento dos grandes painéis envidraçados das fachadas norte e sul. A escada central é o elemento aglutinador do espaço interior. Apresenta-se como um grande saguão à volta do qual se desenvolve o programa. O seu desenho quase escultórico potencia identidade e enriquece formalmente os espaços nobres da habitação. A estrutura da habitação desenvolveu-se de forma a não condicionar os espaços interiores. As áreas de serviços funcionais acondicionam-se em pequenos núcleos possibilitando espaços sociais amplos e versáteis, controláveis pela introdução de cortinas e mobiliário. As salas podem, portanto, apresentar diversas configurações uma vez que a amplitude espacial não compromete diferentes usos e ocupações. O conceito para o desenvolvimento formal da habitação nasce da vontade de sobrepor a qualidade espacial a pressupostos técnicos, estruturais e linguísticos. A versatilidade dos espaços e consequente possibilidade de diversas configurações, alia-se a traços técnicos revisitados na arquitectura modernista portuguesa em Angola, cujos sistemas de ventilação natural e protecção solar usados em climas subtropicais potenciam o uso de um vocabulário arquitectónico de elevado potencial estético, através da criação de estruturas pré-fabricadas, que para além de cumprirem a sua função primordial, conferem, pelo seu desenho, elegância e subtileza ao edifício.
2 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The building is limited by a 260 sq. meters polygon, which is half meter higher than the lot entrance level. It assumes a compact volumetric shape, softened by a reticule of pre-fabricated concrete pieces and by the big windows that illuminate the staircase. The reticule gives elegance and character to the house and functions as a solar filter, preventing the overheating of the glass panels in the north and south facades. The stair is the central element of the interior space, around which the...

    Project details
    • Year 2009
    • Client Carlos Cunha
    • Status Unrealised proposals
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 2 users