Sliced Porosity Block

Leaf Awards 2013 Winner Chengdu / China / 2012

75
75 Love 14,105 Visits Published
Sliced Porosity Block (eng - ita) ENG The 'Sliced Porosity Block' will be located just south of the intersection of the First Ring Road and Ren Min Nan Road. Its sun sliced geometry results from minimum daylight exposures to the surrounding urban fabric prescribed by code. Porous and inviting from every side, five vertical entrances cut through a layer of micro-urban shopping before leading to the elevated public 'Three Valley' plaza. A great urban terrace on the scale of Rockefeller Center, this multi-level plaza in the center of the complex is sculpted by stone steps, ramps, trees, and ponds and caters to special events or to a casual afternoon in the sun. Here the public space parallax of overlapping geometries in strict black and white is supercharged by color that glows from the shops positioned underneath the plaza. The three generous ponds on the plaza are inspired by a poem by Du Fu (713-770), in which he describes how 'Time has left stranded in Three Valleys'. (Du Fu was one of ancient China's most important poets, who spent a part of his life in Chengdu). These three ponds function as skylights to the six-story shopping precinct below. Residing on voids in the facades of the sculpted blocks three pavilions are designed by Steven Holl (history pavilion), Lebbeus Woods (high tech pavilion), and Ai Wei Wei (Du Fu pavilion). The 'Sliced Porosity Block' is heated and cooled geo-thermally and the large plaza ponds harvest recycled rainwater while the natural grasses and lily pads create a natural cooling effect. High-performance glazing, energy-efficient equipment and the use of regional materials are just a few of the other methods employed to reach the LEED gold rating. ITA Destinato ad ospitare, su una superficie di circa 9750 metri quadrati, ampi spazi pubblici, cinque torri direzionali, appartamenti, attività commerciali, un albergo, ristoranti e caffetterie, il futuro complesso nasce come progetto di “micro-urbanistica”; intende cioè realizzare una città in miniatura in cui si intrecciano molteplici relazioni e destinazioni d’uso, articolate in più edifici, spazi urbani e verde. L’irregolare geometria che caratterizza il progetto è data da una serie di “tagli” praticati sui diversi lati di un grosso “blocco”. Ne risulta un complesso edilizio “permeabile”, al quale si accede attraverso cinque ingressi diversi. Tutti conducono alla piazza centrale denominata “Three Valley”: uno spazio a più livelli che risulta scolpito da gradini di pietra, rampe, alberi e tre laghetti che fungono da lucernari per il centro commerciale sottostante che si sviluppa su sei piani interrati. I tre laghetti sono attraversati da scale diagonali che conducono ai piani superiori dove si ha accesso ai tre edifici progettati rispettivamente da Steven Holl (history pavilion), Lebbeus Woods (high tech pavilion), ed Ai Wei Wei (Du Fu pavilion). Impianti geotermici provvederanno al riscaldamento e alla climatizzazione dello Sliced Porosity Block; mentre foglie di ninfea ed erba naturale assicureranno un effetto di fresco naturale.
75 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Sliced Porosity Block (eng - ita) ENG The 'Sliced Porosity Block' will be located just south of the intersection of the First Ring Road and Ren Min Nan Road. Its sun sliced geometry results from minimum daylight exposures to the surrounding urban fabric prescribed by code. Porous and inviting from every side, five vertical entrances cut through a layer of micro-urban shopping before leading to the elevated public 'Three Valley' plaza. A great urban terrace on the scale of Rockefeller Center,...

    Project details
    • Year 2012
    • Work started in 2008
    • Work finished in 2012
    • Client CapitaLand Development
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Office Buildings / Shopping Malls / Hotel/Resorts / Bars/Cafés
    Archilovers On Instagram
    Lovers 75 users