Novancia business school

Paris / France / 2011

54
54 Love 5,790 Visits Published
Following a competition organised by the Paris Chamber of Commerce, the restructuring and extension of Advancia business school, located on Armand Moisant street in Paris, was entrusted to AS.ArchitectureStudio higher education institution, specialising in entrepreneurship, should accommodate 1500 students in 2011. The building features a property complex including classrooms, offices, 3 amphitheatres, a 260-seat auditorium, a resource centre, a recording studio and food and beverage areas. The building asserts its modern character, in line with its environment, and emphasizes the historical part built in 1908. In contrast with the latter’s rough and static bricks, the extension is smooth, dynamic and kinetic. It is characterised by the refined design of glass facades composed of mobile vertical shutters with couloured printed glass. These shutters act as a protection against sunrays or, on the contrary, let them in. The facade colour range makes the building sensitive to its environment. Its characteristics are constantly changing according to light inputs, angles and the positions of sun-breakers. Whereas colour gradation makes the building contextual, it becomes the «context» itself due to the reflection of surrounding elements onto the facade. The main classrooms and offices are served by open walkways set around a large atrium. The atrium is the main foyer and an open, user-friendly area. It is also a horizontal and vertical transfer area connecting the old and the contemporary buildings. When bathed in light inside the atrium, one has the impression of being outside. When protected from bad weather, one really appreciates being indoors. The business school is designed as a real forum dedicated to students, teachers and entrepreneurs. Permanent dialogue and common work between the client and the design team resulted in a project that fully complies with financial targets and established deadlines. Several consultation meetings with residents took place during the study phases. The project has also gained the support of local politicians. We sought for chromatic harmony with nearby environment: yellow colour of the 1908 building and red colour of Bourdelle museum. The building plays and interacts with the brightness and colours of its surroundings. The volume composition corresponds to Paris city planning regulations. The morphology of the plot includes twenty-three different sizes. In the prolongation of the 1908 building, the extension follows the Hausmanntype building line. In front of a ledge of the museum, where Bourdelle street narrows, the extension turns towards the core of the plot, generating a curve and a countercurve. The patio thus created expands urban space. The project is both contemporary and historical - and these notions support each other. AS.Architecture-Studio renovated the initial building in a precise and refined manner. The school asserts its modern character while echoing and reinforcing the initial building. The use of hollow joints enables everybody to make a clear distinction between the initial and the new building; both thus become autonomous within this unitary project. The rear facade of the historical building reveals itself inside the atrium. The opposite facade asserts the aesthetics of the building: history and future - «together» and «simultaneously» - which is already a sign of contemporaneity. A contemporary, precise, joyful and coloured building stands out of the street building alignment. Its refined design makes it even more dynamic. As a contrast with the static and rough bricks of the historical building, the extension is smooth and kynetic. Facades gain rhythm thanks to mobile vertical shutters made of coloured printed glass. They control light input (either protecting from sunlight or letting it in). These revolving shutters are grouped together and electrically-driven. The building thus comes alive, as shutters open, close and revolve. Shutters seem closed when seen from afar and transparent when seen from nearby. The colour range also changes, as it adapts to the brightness and position of the sun. According to sunray position throughout the year, the facade colours will vary from pastel to fluorescent. When people stroll nearby, the landscape reflected by the shutters vibrates and becomes pixelated. According to a mathematical formula, colours vary within a gradation going from red to yellow and from yellow to red. Gradations accelerate and decelerate. Seven colours, three patterns, on both sides, and seven different heights result in eight hundred seventy-three references and four thousand one hundred and two implemented items. Shutters are the result of a long endeavour of graphic research, reinterpreting the sunbreaker theme. This contemporary building, with a simple and unique design, turns in the schoolyard and wraps the historical building on the northern side. The opening onto Antoine Bourdelle street enables us to treate the rear facade as precisely as the front one. The integration work on the facade was achieved through constant collaboration with a national heritage architect.
54 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Following a competition organised by the Paris Chamber of Commerce, the restructuring and extension of Advancia business school, located on Armand Moisant street in Paris, was entrusted to AS.ArchitectureStudio higher education institution, specialising in entrepreneurship, should accommodate 1500 students in 2011. The building features a property complex including classrooms, offices, 3 amphitheatres, a 260-seat auditorium, a resource centre, a recording studio and food and beverage areas. The...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 54 users