Daegu Gosan Public Library

Proposal for the Daegu Gosan Public Library competition Daegu / South Korea / 2012

5
5 Love 2,812 Visits Published
Interactive Passage Philosophy Human beings have their own innovative and creative potentials that can be raised when one feels a sense of ownership towards a place in which he can move in a free and spontaneous way. The reasons leading to this interaction are not clearly defined, however it’s obviously taking place. Today, the world of knowledge has become open, fast and interactive. Accordingly, we have to think about a design “without frontiers” that enable the user to move freely through the different spaces of the library.. Image and identity The main concept is to create an external buffer surrounding the project that isolate the library from the streets on the one hand and strongly interact with the community on the other through the public park and the Eastern street which was selected to place the main entrance for functional, visual and environmental factors. Ecological sustainability Environmental factors have strongly affected the design concept such as the building orientation towards North and East, the external Passage that isolate the sound coming from the street, external courtyard and the Environmental control space as well as green and waterscape. Morphology The lines of the whole project are based on functional, visual and environmental constraints. Those lines have been assembled within a continuous free composition that should remain in the visitors’ and passersby minds. Architectural features Interaction with the surrounding context • Interactive Passage - It’s an outdoor edutainment spine that is parallel to the Eastern street extension and connected to the street which introduce the visitor to the library. The spine is open from both sides and can be used as a sidewalk for passersby and, thus, the street can have an extended sidewalk - Culturally, It affect the passersby through the outdoor screen that shows some information about the community. - The spine can be used as an outdoor sitting area in which people can use their laptops and tablets, read newspaper or just have a quick rest. - The spine is strongly connected to the Public park piazza, which may be subject for future developments or keep the Northern entrance as it is. - The beginning of the spine introduces the people from the Eastern street to the main entrance. - The Spine is oriented towards the desirable Northern and Eastern wind to be directed towards the inside of the library - The spine might be considered the main gateway for the project and a landmark for the library within the whole neighborhood. - The spine is a sound insulation area from the surrounding street noise • Building as a Gateway The corner of Northern and Eastern facades create a Gateway for the project • Community gardens It’s a courtyard (Outdoor terrace) connected with the social activities in the ground floor. Environmentally, it’s oriented towards the North to filter the air and redirect it to the atrium space to be redistributed to all the open spaces within the library. • Reading gardens It is located on the roof of the meeting room facing the main reading hall and at the roof of the administration building facing the children area • Services Employees’ entrance and parking area we looked at the southern Interaction with Internal Context • Environmental control The East oriented atrium space is connected to the outdoor spine and the open court to direct the desirable wind to the open reading areas as well as afford the needed day light which is controlled through the metal ribs and glass on the roof. • Community spaces All culture and lifelong spaces are located at the ground floor and connected through a main wall on which interactive activities are displayed such as smart screens and panels that are controlled by the users. This connectivity increase the interaction with the community since all the social activities are located in that floor while the library halls are located in the upper floors. • Knowledge The entire Open user Space (General collection room & reading room) is located in the upper floor, to increase the daylight, it’s directly oriented towards the North and to the East through the atrium. Additionally, being in the upper floor guarantees, for the Open user Space, a level of acoustic isolation. The space is flexible and is easily adaptable for the future needs. Whenever we get to the upper floors, we get smart technologies & digital data spaces. • Children area Children area is located at the second floor equipped with multimedia and all needed logistics. We seek that those equipments and the free form connected with an external garden help in increasing the imagination and their eagerness to learn. • Services Most of the services are located at the western side and the basements.
5 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Interactive Passage Philosophy Human beings have their own innovative and creative potentials that can be raised when one feels a sense of ownership towards a place in which he can move in a free and spontaneous way. The reasons leading to this interaction are not clearly defined, however it’s obviously taking place. Today, the world of knowledge has become open, fast and interactive. Accordingly, we have to think about a design “without frontiers” that enable the user to move freely through...

    Project details
    • Year 2012
    • Work started in 2012
    • Work finished in 2012
    • Main structure
    • Status Competition works
    • Type Libraries
    Archilovers On Instagram
    Lovers 5 users