MP House Spain

North Spain / Spain / 2012

118
118 Love 11,408 Visits Published
Behind a path paved with concrete slabs which divides the private and public areas, there is a big wooden gate. We are a few meters away from the sea. Children´s voices are heard and remind that we are visiting the house of a family that knows how to combine peacefulness and the hustle and bustle of kids playing. The house, situated on a narrow trapezoid plot of land, achieves the best possible orientation: the main rooms face directly South while the passing areas face North. With the help of light, the project consists of a ground floor that holds public spaces like the living room, the dining room and the kitchen. These are connected with the outside thanks to large sliding glass doors and a wooden paving that serves as a path running towards the porch, which is protected by the cantilevers of the upper floor. The basement contains a utility room, a garage and a polyvalent space. The first floor is divided by a double-height central piece into two different areas: both children´s bedrooms on one side and the main bedroom on the other. The final result is a light house with a simple composition of volumes, a series of three pieces where the most important rooms of the program are located. A long, narrow, rectangular plan allows for enough garden space on the South side of the house. On that side we find the access, enclosed between two of the pieces. The North side hides the ramp that leads to the garage. The inside was rationally conceived in order to make it functional, emphasizing its natural light and harmony with the outside. From the double storey dining room, located in the central piece, a staircase leads us to the upper floors. There are certain elements which highlight the purity of the shapes while providing warmth: white facing and walls, doussié wood flooring inside and outside, fixed furniture, woodwork inside and metalwork on the outside. The house has a low energy demand due to the use of sunshine to heat the Southern side, very few North-facing windows and an exterior insulation cover that drastically reduces the effects of cold bridging. Solar panels placed on the roof meet total hot water demand and cover part of the heating needs through in-floor radiant heating. [SP] Tras un camino de losas de hormigón que marca la frontera entre lo público y lo privado, se abre un gran portón de madera. Estamos a escasos metros de la costa. Las voces de niños rompen la atmósfera y nos recuerdan que visitamos la casa de una familia que sabe compaginar la tranquilidad y el ajetreo infantil. La vivienda, ubicada en una parcela estrecha de forma trapezoidal, busca la mejor orientación, las estancias principales miran al Sur en una sucesión de volúmenes; al Norte, las zonas de paso. Así, con la luz como gran aliado, se diseña un programa que consta de planta baja, que alberga los usos públicos como el salón, el comedor y la cocina, que se vuelcan al espacio exterior gracias a unos paños de vidrio deslizantes y a la continuación del pavimento de madera hacia los porches protegidos por los vuelos de la planta superior; una planta sótano que básicamente reúne las instalaciones, garaje y sala polivalente; y una planta primera donde se ubican los dormitorios, diferenciándose claramente dos zonas mediante la doble altura de la pieza central que las separa, la de los niños con dos dormitorios y la del dormitorio principal. El resultado final es una casa luminosa con una sencilla composición de volúmenes, una sucesión de tres piezas que albergan las funciones principales del programa. Una planta rectangular, estrecha y alargada, de dimensiones aproximadas de 23 x 5, permite generar el suficiente espacio de jardín en la zona Sur, donde también se ubica el acceso, acotado entre dos de las piezas y al que nos dirigen unas losas de hormigón apoyadas en el suelo; y en la zona Norte, escondida, la rampa de acceso al garaje. El espacio interior se concibió racionalmente para que fuera práctico, potenciando la entrada de luz natural y la comunión con el exterior. Desde el comedor a doble altura, ubicado en la pieza central, una escalera nos conduce a las demás plantas. Como únicos materiales y colores se han utilizado el blanco para el acabado del revestimiento exterior y los paramentos verticales interiores; la madera de doussié en los suelos exteriores e interiores, el mobiliario fijo y la carpintería interior; y el aluminio para la carpintería exterior. El correcto aprovechamiento de la energía solar como fuente de calefacción al Sur, la disminución de aberturas al Norte, el aislamiento por el exterior mediante una envolvente térmica continua reduciendo de manera drástica los puentes térmicos y la estanqueidad al aire exterior, hacen que la vivienda tenga una baja demanda de calefacción en invierno, con el consiguiente ahorro energético y de emisiones de CO2. Los paneles Solares ubicados en cubierta cubren la totalidad de la demanda de Agua caliente y parte de la calefacción realizada mediante suelo radiante.
118 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Behind a path paved with concrete slabs which divides the private and public areas, there is a big wooden gate. We are a few meters away from the sea. Children´s voices are heard and remind that we are visiting the house of a family that knows how to combine peacefulness and the hustle and bustle of kids playing. The house, situated on a narrow trapezoid plot of land, achieves the best possible orientation: the main rooms face directly South while the passing areas face North. With the help of...

    Project details
    Archilovers On Instagram
    Lovers 118 users