NURSERY IN THE JARDINES DE MALAGA

World Architecture Festival 2012 - Shortlisted Barcelona / Spain / 2010

37
37 Love 6,774 Visits Published
ENG - The redesign of the Malaga gardens, located in the block interior bounded by Nicaragua, Berlin, Numancia and Avenida Josep Tarradelas streets, in Barcelona, promoted the allocation of a small site for the construction of an education facility: a nursery. The rectangular shaped site is attached to a dividing wall one of its long sides closing the block interior, and faces the gardens on the other. The small area of the site prevented the program to be developed in a single story, as would have been desirable. It was decided to organize it in two floors, which allowed all the classrooms to face south. The need for playgrounds and porches on both levels was solved with a structural offset in section. The classroom access is done, in both levels, trough a wide corridor illuminated by a patio attached to the neighbor division wall. The entrance, located at one end of the volume, was protected by another offset of the superior volume that created a cantilever over the access. The play of volumes and geometries imposed to the building by the small area of the site was nuanced by some moderation on the election of materials, choosing concrete for the structural elements for the less sunny side facades, and metal, both opaque and perforated, on the sunniest ones. In the interior, this monolithic perception of the building was modified introducing materials with a better tactile quality, such as wood or rubber and extending also the chromatic palette. The lush vegetation of the garden in which the nursery is located, and the future vegetation of its patios, will soon shelter this small building, confusing visually the interior and exterior, but welcoming and protecting its little inhabitants. ESP - La reordenación de los jardines de Málaga, situados en el interior de la manzana delimitada por las calles Nicaragua, Berlín, Numancia y Avenida Josep Tarradellas, en Barcelona, determinó la adjudicación de un pequeño solar para la construcción de un equipamiento educativo, en concreto una guardería. La parcela, de forma rectangular, se adosaba por uno de sus lados largos a la medianera de uno de los edificios que cerraban la manzana, dando el lado opuesto fachada hacia los jardines. La escasa superficie de terreno disponible impedía desarrollar el programa en una sola planta, como hubiera sido deseable, por lo que se optó por organizarlo en dos plantas, lo cual permitió orientar hacia el sur todas las aulas. La obvia necesidad de patios de recreo y sus correspondientes porches en ambos niveles se solventó con un decalaje estructural de la sección. El acceso a las aulas, en ambos niveles, se organizó mediante un ancho pasillo iluminado a través de un patio adosado a la medianera del vecino. La entrada, situada en uno de los extremos del volumen, se protegió mediante otro desplazamiento del volumen superior que generó un gran vuelo sobre el acceso. El juego de volúmenes y geometrías impuesto al edificio por la escasez de la parcela, se matizó con una cierta parquedad en la elección de materiales, optando por el hormigón en elementos estructurales y de cerramiento en las caras menos soleadas y metal, tanto en plancha opaca como troquelada en las mas soleadas. En el interior se modificó esta percepción monolítica del edificio introduciendo materiales de mejor calidad táctil como madera o caucho y expandiendo la paleta cromática. La frondosa vegetación del jardín en el que se enclava la guardería y la futura vegetación de sus patios interiores, pronto cobijarán este pequeño edificio, confundiendo visualmente interior y exterior pero acogiendo y protegiendo a sus menudos habitantes.
37 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    ENG - The redesign of the Malaga gardens, located in the block interior bounded by Nicaragua, Berlin, Numancia and Avenida Josep Tarradelas streets, in Barcelona, promoted the allocation of a small site for the construction of an education facility: a nursery. The rectangular shaped site is attached to a dividing wall one of its long sides closing the block interior, and faces the gardens on the other. The small area of the site prevented the program to be developed in a single story, as would...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 37 users