North Face

Stavanger / Norway / 2010

77
77 Love 11,231 Visits Published
The existing house was built in 1969 as a twin to the neighboring building. It did not function well to the demands of 2008-living neither in the room sizes nor in their solutions and it had generally a need for restoration work. Element together with the client has come to a solution where mainly the bottom two stories are rehabilitated while the top story is replaced with a lighter and more open construction which opens up towards a grand view of the fjord. This is a big change from the earlier situation where it was necessary to go down a level to see the view. The top volume is 3 meters cantilevered over the rest of the volumes and is pulled away from the road to make room for a larger sun deck towards the south and to let more light into the building. This deck is also thereby sheltered from the northern wind. The architectural expression strengthens the qualities on the site and reflects its norhtern orientation. At the same time it respects the existing constructive principles.
77 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The existing house was built in 1969 as a twin to the neighboring building. It did not function well to the demands of 2008-living neither in the room sizes nor in their solutions and it had generally a need for restoration work. Element together with the client has come to a solution where mainly the bottom two stories are rehabilitated while the top story is replaced with a lighter and more open construction which opens up towards a grand view of the fjord. This is a big change from...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 77 users