SANTPERE47

Barcelona / Spain / 2008

71
71 Love 20,706 Visits Published
SANTPERE47 - [ENG] - [ES] [ENG] - The alteration of the flat SANTPERE47 is a rereading of the spatial structure of the typical Barcelona’s Example flat of the end of the 19th century, succession of isolated rooms and disconnected courts. SANTPERE47 dissolves the structure of walls throw new physical and visual connections. It was reading the flat when we discovered a geometric coincidence in the Cartesian plot, a diagonal axis that followed the hollows of the entrance’s door, of an intermediate pass throw and of one of the large windows faced to the street. This way was born the diagonal that organizes the project. The restructuring of the former spaces of the flat gives place to visual unexpected whose origin always is the principal room that does the times of "room of control". From it, across the court you see another room, across the distributor a bath appears and across the bath on suite is the living; it is this "diluted" bath the one that allows you to brush your teeth with the light and the reflection of the trees of the street. Two golden guides re-follow the bodies that slip on both sides of the diagonal, two technical guides that support the wired up, lighting, guides of doors and a sliding stairs. These golden lines establish a horizontal division in the flat: up to 2,20 m it flows the living space and above the given space floats, with another scale organizes mezzanines of storage, bottle racks, the entry of zenithal light in the bath or a polyvalent room. SANTPERE47 is a fresh dialog with his origins that one discovers between the golden art craft ceiling of the dining room and the dance of drops of illuminated water, in the tactile experience of the girders of wood that support the floor within reach of your hands in the mezzanine or in the stairs - furniture that riches it formed by the mosaic re-consisted of the old living, which reflection multiplies like a magic carpet. [ES] - La reforma del piso SANTPERE47 es una relectura de la estructura espacial del típico piso del ensanche barcelonés del siglo XIX, sucesión de estancias aisladas y patios desconectados. SANTPERE47 desmaterializa la estructura de muros mediante nuevas conexiones físicas y visuales. Fue leyendo el piso cuando descubrimos una coincidencia geométrica en la trama cartesiana, un eje diagonal que reseguía los huecos de la puerta de entrada, de un portal intermedio y de uno de los ventanales enfrentados a la calle. Así nació la diagonal que vertebra el proyecto. La reconversión de los antiguos espacios del piso dan lugar a visuales inesperadas cuyo origen siempre es la habitación principal que hace las veces de “sala de control”. Desde ella, a través del patio ves la otra habitación, a través del distribuidor aparece un baño y a través del baño ensuite se despliega el salón; es este baño “diluido” el que te permite lavarte los dientes con la luz y el reflejo de los arboles de la calle. Dos guías doradas resiguen los cuerpos que se deslizan a ambos lados de la diagonal, dos guías tecnificadas que soportan el paso de cableado, iluminación, el paso de puertas y hasta una escalera deslizante. Estas líneas doradas establecen una división horizontal en el piso: hasta los 2,20 m discurre el espacio habitable y por encima flota el espacio regalado, espacio que tiene otra escala y organiza altillos de almacenaje, botelleros, la entrada de luz cenital en el baño o una estancia polivalente. SANTPERE47 entabla un diálogo fresco con sus orígenes que se descubre entre el artesonado dorado del salón y la danza de gotas de agua iluminada, en la experiencia táctil de las vigas de madera que soportan el piso al alcance de tus manos en el altillo o en la escalera-mueble que asciende a él formada por el mosaico recompuesto del antiguo salón, cuyo reflejo se multiplica a modo de alfombra mágica. Parquet Roble tricapa aceitado en blanco, listones de IPE atornillados, puertas de Haya, montantes de Arce, mobiliario en DM lacado en blanco… Cada una de las maderas que conviven en este piso contribuye al juego colorista de tonos dorados y marrones, a la vez que le otorgan la calidez necesaria para la intimidad de una vivienda. Aun dos años después el olor a madera fresca te da la bienvenida al entrar.
71 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    SANTPERE47 - [ENG] - [ES] [ENG] - The alteration of the flat SANTPERE47 is a rereading of the spatial structure of the typical Barcelona’s Example flat of the end of the 19th century, succession of isolated rooms and disconnected courts. SANTPERE47 dissolves the structure of walls throw new physical and visual connections. It was reading the flat when we discovered a geometric coincidence in the Cartesian plot, a diagonal axis that followed the hollows of the entrance’s door, of an...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 71 users