Sainsbury Laboratory

Stirling Prize 2012 Winner Cambridge / United Kingdom / 2011

44
44 Love 6,322 Visits Published
An architectural promenade forms the heart of a building which celebrates botanical research through interaction, communication and a connection with nature. From the front to the back, the building progresses from a grand, colonnaded façade to an open balcony and glazed public café, set within a Botanic Garden. At ground level the entrance gently ramps down through the auditorium and meeting areas. At the upper level the scientists work on illuminated stages, with research and write-up areas forming the ends of two promenades, flanked by small spontaneous brainstorming spaces. Sustainability through flexibility in long-term use is achieved through an adaptable façade behind the limestone pillar façade, enabling the research spaces to grow and change as required by the scientists. Despite the high energy demands of laboratories, the building has achieved a BREEAM excellent rating, aided by 1000 square metres of photovoltaic panels and extensive natural lighting even in the laboratories. These top-lit labs are arranged on one floor in an L-shape, encouraging interaction between scientists. This building is an exciting new typology, with spaces for research juxtaposed with those for education, the private and the public and the highly-technological nurture of nature with the simple enjoyment of an extended botanic garden.
44 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    An architectural promenade forms the heart of a building which celebrates botanical research through interaction, communication and a connection with nature. From the front to the back, the building progresses from a grand, colonnaded façade to an open balcony and glazed public café, set within a Botanic Garden. At ground level the entrance gently ramps down through the auditorium and meeting areas. At the upper level the scientists work on illuminated stages, with research and write-up areas...

    Project details
    • Year 2011
    • Work finished in 2011
    • Client University of Cambridge
    • Status Completed works
    • Type Colleges & Universities
    • Websitehttp://www.stantonwilliams.com/
    Archilovers On Instagram
    Lovers 44 users