Casa Paracas

Ica / Peru / 2012

18
18 Love 2,654 Visits Published
Located in the desert coast of the Paracas bay, the perspective taken for the design of this house is a closed volume that extends along the total length of the plot. The main objective is to create a strong element of protection against the strong winds distinctive of this location. Through its path the volume expands, turns and embraces a wide space in the open where all pathways are united around the swimming pool, terraces and landscape. Protected by a huge exposed concrete mass, these spaces enjoy the strong sunlight throughout the whole year. The building ´s aesthetics comes as a result of the special concern with its relation with the environment where it is located. Shapes, materials and colors seek to dialogue with textures and tones of the desert. These characteristics that respond to the environment contrasts with the dynamic and strong language proposed; which define openings, access areas and windows, finishing unifying the integral assessment of the house. The program locates the main house at the front, where all living room, Dining room, Kitchen, Study and master bedroom enjoy the ocean view. Attached to this main block area you will find two guest bungalows with social areas and kitchenette. In the back of the plot area located the service and parking areas. Esp El proyecto ubicado en el desierto costero de la bahía de Paracas, plantea un gran volumen cerrado que se extiende y recorre la totalidad del terreno. El objetivo de esto es crear un elemento de protección contra los fuertes vientos característicos del lugar. En su camino la volumetría se extiende y quiebra para abraza un amplio espacio central al aire libre. En este espacio se concentran las circulaciones entre las distintas partes del programa, la piscina, terrazas y áreas paisajistas. Cobijado por el volumen de concreto expuesto estos ambientes gozan entonces del fuerte sol que se da todo el año. La estética de la casa es el resultado de una especial preocupación por la relación con el entorno. Formas, materiales y colores buscan dialogar con las texturas y tonalidades del desierto. Estas características que responden al paisaje contrastan con la propuesta de un lenguaje dinámico y fuerte que define aperturas, ingreso y ventanas y termina por unificar el planteamiento integral de la casa. El programa concentra una vivienda principal al frente con sala/comedor, cocina, escritorio y dormitorio principal. Anexos a este bloque principal se ubican 2 búngalos para visitas con dormitorios, área social y kitchenette. Hacia la parte posterior, para contener la totalidad del terreno, se coloca un último bloque con las áreas de servicio y estacionamiento.
18 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Located in the desert coast of the Paracas bay, the perspective taken for the design of this house is a closed volume that extends along the total length of the plot. The main objective is to create a strong element of protection against the strong winds distinctive of this location. Through its path the volume expands, turns and embraces a wide space in the open where all pathways are united around the swimming pool, terraces and landscape. Protected by a huge exposed concrete mass, these...

    Project details
    • Year 2012
    • Work started in 2011
    • Work finished in 2012
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    • Websitehttp://www.rrmr.com.pe/
    Archilovers On Instagram
    Lovers 18 users