8x8 House

Formentera / Spain / 2009

63
63 Love 6,063 Visits Published
The project is located on a plot of rustic nature at the Portossalè band on the island of Fomentera. This is an extension of an existing house formalized as a self‐serving refuge for a teacher. The volumetric project is highly conditioned by the existing building as well as native vegetation which needed to be retained. In this context arises the 8x8 sq meters floor, which is part of a basic program where public areas (living‐room and kitchen) act as distribution areas, thus getting larges rooms for the small scale of the building. The living‐dining room is the largest space, which extends outward through to the paving via a large opening in the eastern facade. The kitchen is conjoined to the dining room using large sliding panels. Thus, the only space closed are the bedroom, study room and bathroom. A portion of the flat roof was made passable to enjoy the spectacular views that open toward the north: Estany des Peix, La Savina port, Illetes beach, Espalmador island and the rugged skyline of Ibiza and Es Verdrà in the background. Being a modest project with a tight budget, the architects opted for a simple construction system and a reduced palette of materials offering austerity and harmony to the complex. The floor is limestone Capri 60x30 cm format and with almost no joint polished finish inside, natural outside and bush hammering in the shower area. The interior and exterior cladding is finished with cement and white paint. The external joinery is made with solid “Iroko” in the eastern facade, and by painted white aluminium for the remainder. The interior enclosures are executed with DM white waterrepellent coating. The entrance area features a small terrace with a pergola that provides shade and a longitudinal bench, while directing attention to the best views. The pergola structure has been created with structural white lacquered tubing and webs through anodized aluminium tube. [SP] La intervención se ubica en una parcela de naturaleza rústica de la vénda de Portossalè, junto al Estany des Peix, en la isla de Formentera. Se trata de una ampliación de una vivienda existente formalizada como anexo autosuficiente para servir de refugio a un profesor. La volumetría del proyecto queda altamente condicionada por la edificación existente así como por la vegetación autóctona que debía mantenerse. En este contexto surge la planta de 8x8 metros de lado, en la cual se inscribe un programa básico donde las zonas más públicas (estar‐comedor y cocina) actúan como espacios de distribución, consiguiendo así estancias voluminosas para la reducida escala de la intervención. El estar‐comedor representa el espacio más generoso, el cual se prolonga hacia el exterior a través de la continuidad del pavimento y de una abertura de gran tamaño en la fachada Este. La cocina puede fundirse espacialmente a voluntad con el estar‐comedor gracias a unos grandes paneles deslizables. De este modo, las únicas dependencias cerradas son el dormitorio, la sala de estudio y el baño. Una parte de la cubierta se ha hecho transitable para habilitarla como solarium y poder disfrutar así de las espectaculares vistas que se abren hacia el Norte: Estany des Peix, puerto de La Savina, playa de Illetes, isla de Espalmador y el accidentado skyline de Eivissa y Es Verdrà al fondo. Al tratarse de una intervención modesta de presupuesto muy ajustado, se optó por un sistema constructivo sencillo (muro de carga de bloque de hormigón aligerado y forjado unidireccional de bigueta DC y casetón de hormigón aligerado) y una reducida paleta de materiales que confieren austeridad y harmonía al conjunto. El pavimento es de piedra caliza Capri de formato 60x30 cm casi sin junta y con acabado pulido en el interior, natural en el exterior y abujardado en la zona de la ducha. Los cerramientos interiores y exteriores se ha acabado mediante un enlucido fratasado de mortero de cemento portland y pintura de color blanco. La carpintería exterior es de iroko maciza en la fachada Este, y de aluminio lacado en color blanco en el resto. En el interior, los cerramientos practicables se ha ejecutado con DM hidrófugo lacado en color blanco. La zona de acceso dispone de una pequeña terraza con una pérgola que proporciona sombra y un banco longitudinal, a la vez que dirige la atención hacia las mejores visuales. La estructura de la pérgola se ha resuelto mediante tubo estructural de 100x100x3
63 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The project is located on a plot of rustic nature at the Portossalè band on the island of Fomentera. This is an extension of an existing house formalized as a self‐serving refuge for a teacher. The volumetric project is highly conditioned by the existing building as well as native vegetation which needed to be retained. In this context arises the 8x8 sq meters floor, which is part of a basic program where public areas (living‐room and kitchen) act as distribution areas, thus getting larges...

    Project details
    • Year 2009
    • Work finished in 2009
    • Client Òscar Portas Juan
    • Contractor Julián Nieto, Ferrería Ferreret CB, Carpintería de aluminio “Tití” and Carpintería Carlos
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 63 users