Lamego Multi-Purpose Center

Lamego / Portugal / 2012

157
157 Love 19,206 Visits Published
LAMEGO MULTIPURPOSE PAVILLION 2006 – 2012 Overlooking the entire city, the leafy park of mount Santo Estêvão is directly related to the centre of the city of Lamego through the imposing Escadório do Santuário de Nossa Senhora dos Remédios, which threads its way along the Avenida das Tílias. Located at the foot of the park, together with the monumental 18th century complex, the Multi-purpose Pavilion mellows the hillside of mount Santo Estêvão, taking advantage of the natural gradient to nullify its volume, through a plaza and an amphitheatre installed on its roof. The current fair space, which now acts as an anteroom for the new Pavilion, was out of character. Its limits were redesigned, transforming it into a more controlled space, establishing a new relationship with the surrounding streets. On the south elevation, where the main accesses to the building are located, the great amphitheatre allows a connection to be made between the two plazas, the new one at a high level above ground and the other at a low level. The urban park gains a new orientation, the new Plaza over the Pavilion merging at its northern end. These three new spaces, Park, Fair and Plaza, in direct conjunction with the urban axis defined by the Alameda and Escadório de Nossa Senhora dos Remédios, significantly reinforce and upgrade the public space of the city of Lamego. The Pavilion, the anchoring facility in the intervention, allows various uses, the fruit of the multi-purpose nature of the arena and of the foyer, which their 50-metre span and ceiling height of 10 make possible. The Pavilion also offers shower facilities and changing rooms, a multipurpose room and auditorium for 120 people, which complements its versatility. With the Pavilion there will be a car park, with four underground floors, allowing streets with high and low levels to be connected. Granite, present in the subsoil and in the architecture of Lamego, coats the new public spaces, strengthening the character of continuity and integration that the project seeks. [PT] Sobranceiro a toda a cidade, o frondoso parque do monte de Santo Estêvão relaciona-se directamente com o centro da cidade de Lamego através do imponente Escadório do Santuário de Nossa Senhora dos Remédios, cujo enfiamento se prolonga pela Avenida das Tílias. Localizado no sopé do parque, junto ao monumental conjunto do séc. XVIII, o Pavilhão Multiusos adoça-se à encosta do monte de Santo Estêvão, aproveitando o seu declive natural, para anular a sua volumetria, através de uma praça e de um anfiteatro instalados na sua cobertura. O actual espaço da feira, que agora acumula a função de antecâmara do novo Pavilhão, encontrava-se descaracterizado. Os seus limites foram redesenhados, transformando-o num espaço mais controlado, estabelecendo uma nova relação com os arruamentos envolventes. No alçado sul onde se localizam os acesso principais ao Edifício, o grande anfiteatro permite criar a ligação entre as duas praças, a nova à cota alta e a existente à cota baixa. O Parque Urbano ganha uma nova orientação, fundindo-se na sua extremidade Norte com a nova Praça sobre o Pavilhão. Estes três novos espaços, Parque, Feira e Praça, em articulação directa com o eixo urbano definido pela Alameda e Escadório de Nossa Senhora dos Remédios, reforçam e qualificam de forma significativa o espaço público da Cidade de Lamego. O Pavilhão, equipamento âncora da intervenção, possibilita vários usos, fruto da polivalência da arena e do foyer cujo vão livre com 50 metros e pé direito de 10 possibilitam. O Pavilhão dispõe ainda de balneários e camarins, sala polivalente e auditório para 120 pessoas, que complementam a sua versatilidade. Adoçado ao Pavilhão, existirá um parque de estacionamento automóvel, com quatros pisos enterrados, permitindo a ligação entre ruas à cota alta e cota baixa. O granito, presente no subsolo e na arquitectura Lamecense, reveste os novos espaços públicos, reforçando o carácter de continuidade e de integração que o projecto procura.
157 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    LAMEGO MULTIPURPOSE PAVILLION 2006 – 2012 Overlooking the entire city, the leafy park of mount Santo Estêvão is directly related to the centre of the city of Lamego through the imposing Escadório do Santuário de Nossa Senhora dos Remédios, which threads its way along the Avenida das Tílias. Located at the foot of the park, together with the monumental 18th century complex, the Multi-purpose Pavilion mellows the hillside of mount Santo Estêvão, taking advantage of the natural gradient to...

    Project details
    Archilovers On Instagram
    Lovers 157 users