NEW LOCAL POLICE HEADQUARTERS AND MUNICIPAL FACILITIES ENHANCEMENT

Vicar / Spain / 2004

3
3 Love 1,037 Visits Published
On the south façade of the Vicar’s Consistorial House, over a narrow residual landscaped band, rises a two-storey lineal construction with a single centreline following the slope of the street. In order to ensure proper ventilation and natural light, the new construction is separated a few metres from the existing, permitting to liberate between both a space in which to situate a controlled access to the vestibule – at the level of the current building and in keeping with its flow of traffic towards its central courtyard – and the evacuation/unloading ramp of the semi-basement storey. This duality of meeting points between the two constructions tries to express in a natural way the diversity of characters of its immediate surroundings. All the rooms face south and are protected by a reddish stone blades. The external enclosures are reinforced concrete screen walls, made from aggregates and white cements, shuttered in wooden boards, with extrados in the internal face. The project has receives the International Prize for Sustainable Architecture Fassa Bortolo 2007. 4th Edition. Venice, Italy, 2007. PROJECT ARCHITECTS: SIMONE SOLINAS, GABRIEL VERD, NICOLÁS CARBAJAL CHRONOLOGY COMMISSION: 2002 PLANNING AND EXECUTION PROJECT: 2002 END OF WORKS: JULY 2004 COLLABORATORS STRUCTURES: FRANCISCO DUARTE INSTALLATIONS: DiMarq TECHNICAL ARCHITECT: VÍCTOR BAZTÁN DIMENSIONS BUILT SURFACE: 3.177 m2 COST: 1.095.225 EUROS PROMOTER MUNICIPALITY OF VICAR
3 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    On the south façade of the Vicar’s Consistorial House, over a narrow residual landscaped band, rises a two-storey lineal construction with a single centreline following the slope of the street. In order to ensure proper ventilation and natural light, the new construction is separated a few metres from the existing, permitting to liberate between both a space in which to situate a controlled access to the vestibule – at the level of the current building and in keeping with its flow of traffic...

    Project details
    • Year 2004
    • Work started in 2003
    • Work finished in 2004
    • Client Ayuntamiento de Vicar
    • Contractor SALSA S.L
    • Cost 1.095.225
    • Status Completed works
    • Type Town Halls
    Archilovers On Instagram
    Lovers 3 users