Villa T- Extension

Ljubljana / Slovenia / 2012

32
32 Love 4,769 Visits Published
The client family, who lives on the ground floor of an apartment villa, commissioned the redevelopment on the south side of the existing building. The client has a functional disability and is restricted to a wheelchair. He lives with his wife, three children, and a dog. The existing “Villa Dular” is a typical modernistic villa originally designed in 1932 by architect Costaperaria; a white cube with an extensive roof terrace and a top volume finished in wooden cladding. It is surrounded by a garden and other similar residences of its time. The villa is currently inhabited by different owners on each floor. The task at hand was to design a new extension to the ground floor with a dining area and living space, including a covered parking for a car and a storage space for bicycles. The client requested the roof be used as a terrace for the apartment on the first floor. All floor surfaces were designed with slopes and wheelchair access in mind. The T shape extension works as an umbrella above the living space: supporting the terrace on one side and creating a parking roof on the other side. The roof over the parking and ramp is a cantilevered pergola covered with Perspex panels in a light green color. The connection between the existing villa and the intervention is a glass volume as part of the living space. The sides that face the garden and the entry courtyard are large panoramic glass walls with a framed sliding window in oiled oak. The cladding of the new extension is an assembly of bleached larch wood verticals in 2x2, 3x3 or 4x4 cm, in a rhythm that creates a pleated texture. project team Rok Oman, Spela Videcnik Andrej Gregoric , Tomaz Gregoric, Janez Martincic, Janja Del Linz, Will Gibson, Andrej Kacera, Jan Smejkal
32 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The client family, who lives on the ground floor of an apartment villa, commissioned the redevelopment on the south side of the existing building. The client has a functional disability and is restricted to a wheelchair. He lives with his wife, three children, and a dog. The existing “Villa Dular” is a typical modernistic villa originally designed in 1932 by architect Costaperaria; a white cube with an extensive roof terrace and a top volume finished in wooden cladding. It is surrounded by a...

    Project details
    • Year 2012
    • Main structure Reinforced concrete
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 32 users