Summer House in Southern Burgenland

Oberbergen / Austria / 2011

177
177 Love 12,515 Visits Published
The project Summer House in Southern Burgenland (Austria) describes a sharp-edged cubature which fits into its surroundings through its simplicity and homogeneous appearance. In being used as a summer house, and by virtue of the installation of a wine cellar with production surfaces at a later date, the building’s design is oriented by the cubature of the Kellerstöckel (wine house) typical of the Southern Burgenland region. The cellar contains rooms for wine storage and production; the aboveground rooms are for residential use. The cellar has been executed in a ferroconcrete massive construction. The ground floor and first floor were constructed as a pure wood construction. Here, the undisguised wooden cross layer elements were rendered effective not only in their structural-static functions but also as design elements. As a counter weight, the wooden construction material employed on a large-scale stands vis-à-vis exposed concrete and steel materials. The materials were consciously employed in an untreated, undisguised state; in their combination, they form a homogeneous ambiance. As the summer house is not inhabited during the winter months, a larch grid mantle was developed which can be shut completely. During the uninhabited winter months, the house is thus unobtrusively and sculpturally situated in the landscape. In order to achieve this, folding and flap shutters were developed which, when shut, flush with the façade and, also coated with rhombus boarding, melt into the mantle. In the summer, the shutters work against aestival overheating: when opened – as canopies – and when shut. The sharp edges of the cubature are formed by copper corner plates. The terrace area, also formulated as a larch grid, forms a sort of shadow of the building. The mantle is thus carried forward in design in the outside space. [DE] Das Projekt Sommerhaus Südburgenland beschreibt eine scharfkantige Kubatur, die sich in ihrer Einfachheit und homogenem Erscheinungsbild in die Umgebung einfügt. Durch die Nutzung als Sommerhaus und spätere Einrichtung eines Weinkellers inkl. Produktionsflächen, orientiert sich das Gebäude in seiner Formgebung an der für das Südburgenland typischen Kubatur des Kellerstöckels. Der Keller beinhaltet Räume für die Weinlagerung und Produktion, die oberirdischen Räume dienen der Wohnnutzung. Der Keller ist in Stahlbeton-Massivbauweise ausgeführt. Das EG und OG wurde als reiner Holzbau errichtet. Dabei wurden die Kreuzlagenholzelemente in Wohnsichtqualität neben der statischen Funktion auch als gestaltende Elemente im Innenraum wirksam. Als Gegengewicht stehen dem großflächig eingesetzten Werkstoff Holz Sichtbeton und Stahl als Materialien gegenüber. Die Materialien wurden bewusst unbehandelt und unverkleidet eingesetzt und bilden in ihrer Kombination eine homogene Raumwirkung. Da das Sommerhaus in den Wintermonaten nicht bewohnt wird, wurde eine Hülle aus Lärchenrost entwickelt, die komplett geschlossen werden kann, um das Haus in eine Art Winterschlaf versetzen zu können. Dafür wurden Klapp- und Faltläden entwickelt, die in geschlossenem Zustand, bündig mit der Fassade und ebenfalls mit Rhombenschalung belegt, mit der Hülle verschmelzen. Die scharfen Kanten der Kubatur werden durch Eckbleche aus Kupfer gebildet. Die Terrassenfläche, ebenfalls als Lärchenrost ausformuliert, bildet eine Art Schatten des Gebäudes. Die Hülle setzt sich so gestalterisch in der horizontalen Terrassenfläche fort.
177 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The project Summer House in Southern Burgenland (Austria) describes a sharp-edged cubature which fits into its surroundings through its simplicity and homogeneous appearance. In being used as a summer house, and by virtue of the installation of a wine cellar with production surfaces at a later date, the building’s design is oriented by the cubature of the Kellerstöckel (wine house) typical of the Southern Burgenland region. The cellar contains rooms for wine storage and production; the...

    Project details
    • Year 2011
    • Work finished in 2011
    • Main structure Wood
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Country houses/cottages
    Archilovers On Instagram
    Lovers 177 users