The Rabbit hole

Wienerberger Brick Award 2012 - Single-Family House Gaasbeek / Belgium / 2010

130
130 Love 15,880 Visits Published
HOUSE DM A farm in the sloping Pajottenland landscape becomes a private family home and veterinary practise. A masoned brick shaft that connects the practise, the private home and the garden brings order to a cluster of existing buildings. The shaft was nicknamed ‘the rabbit hole’. It leads to an inside yard, which is also finished in brickwork. From the higher location of the castle of Gaasbeek, the brick roofing of the rabbit hole can easily be spotted. Just like the castle, it has become a visually strong and culturally defining element in the landscape. Once inside the house, other unexpected surprises await the visitor’s eye. Even the smallest of windows frames the age-old landscape with its seventeenth-century castle. Architecture and surroundings are splendidly interlaced. The effect is so natural that it seems to have been shaped by nature and history alone. [NED] Konijnenpijp Een hoeve in het glooiende landschap van het Pajottenland wordt woning en dierenartsenpraktijk. Een clustering van bestaande gebouwen wordt geordend door een volledig in baksteen gemetselde koker die praktijkruimte, woning en tuin verbindt. De koker kreeg algauw de bijnaam ‘konijnenpijp’. Hij geeft uit op een binnenhof, eveneens afgewerkt met baksteen. Vanaf het hoger gelegen kasteel van Gaasbeek is de bakstenen dakbekleding van de konijnenpijp goed te zien. Ze vormt net zoals het kasteel een beeld- en cultuurbepalend element in het landschap. In huis wachten het oog onverwachte verrassingen. Zelfs het kleinste vensteropeningetje kadert het oude landschap en het bijbehorende zeventiende-eeuwse kasteel. Architectuur en omgeving hebben elkaar rijkelijk gevoed. Het effect is zo natuurlijk dat men de indruk krijgt dat het concept het product is van natuur en geschiedenis.
130 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    HOUSE DM A farm in the sloping Pajottenland landscape becomes a private family home and veterinary practise. A masoned brick shaft that connects the practise, the private home and the garden brings order to a cluster of existing buildings. The shaft was nicknamed ‘the rabbit hole’. It leads to an inside yard, which is also finished in brickwork. From the higher location of the castle of Gaasbeek, the brick roofing of the rabbit hole can easily be spotted. Just like the castle, it has become a...

    Project details
    • Year 2010
    • Work finished in 2010
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Country houses/cottages / Hospitals, private clinics
    Archilovers On Instagram
    Lovers 130 users