Pôle d'entreprise Rue Pajol

Paris / France / 2012

5
5 Love 2,218 Visits Published
eng The office space of the ZAC PAJOL is situated in the 18th arrondissement of Paris, in the context of a vast regeneration project for this previously industrial area. The building, initiated by COGEDIM, and conceived by the office LIN Architecture and Urbanism in collaboration with MARS, has been inspired by the tradition of the industrial hotels and establishes a singular volume. The apparent rigidity of the building contrasts with its flexible use, and constitutes a durable structure. Inspired by the style of the 1930’s “HOTEL INDUSTRIEL”, this new office space is located adjacent to “La HALLE des MESSAGERIES des DOUANES” and parallel to the railway lines leading to the “GARE de l’ EST”. The solid linear volume is simultaneously open to its surroundings: the park, the street, the warehouses. The four facades vary, depending on their orientation on the site, to offer an exceptional perspective towards the city. Recognisable from the distance, the building marks the crossroads of rue PAJOL and rue RIQUET. When approaching, figures become visible through the structure’s subtle transparency. The material continuity of the roof and facades accentuates the monolithic aspect of the building, and its apparent rigidity contrasts with its internal flexibility. The facade is constituted by 50% of glass and 50% of concrete. The opaque surfaces are composed of a 16cm thick exterior insulation and a mineral composite material called ACRYTHERM©. fra Dans le cadre d’un vaste projet de réhabilitation du 18eme arrondissement de Paris, le Pôle Entreprise de la ZAC PAJOL marque le renouveau de cet ancien site industriel en reconversion. Au centre de ce projet, dont l’ambition est de faire du site un éco-quartier emblématique, ce bâtiment de plus de 5000 m2 est le premier immeuble de bureaux réalisé dans Paris intramuros disposant d’une certification BBC® qui garantit un niveau de charges maitrisé, une compensation carbone des impactes du chantier, et le label HQE®. Le bâtiment, dont la structure s’inspire de la tradition des Hôtels industriels, s’insère dans le prolongement de la halle des messageries des douanes, parallèlement aux voies ferrées menant à la gare de l’Est. La simplicité de son architecture monolithique, largement ouverte vers l’extérieur, dialogue avec les autres éléments présents sur ce territoire fractionné, qui offre une perspective exceptionnelle sur la ville. Ses quatre façades varient subtilement en fonction de leur orientation, vers le parc, la rue, les entrepôts... A distance, un bloc à toiture oblique marque le carrefour des rues RIQUET et PAJOL. En s’approchant, sa transparence fait apparaître des silhouettes diffuses dans la profondeur du bâtiment. Le bâtiment est enveloppé d’un voile de béton, et ses fenêtres situées sur le même plan que la façade minérale, esquissent un volume simple dont la rigidité apparente contraste avec une souplesse d’utilisation. La façade verticale est constituée à 50% de vitres soit 50% de surface opaque. La partie opaque est composée d’un isolant d’une épaisseur de 16cm disposé en partie extérieure de la façade, ainsi que d’une enveloppe en béton ACRYTHERM©.
5 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    eng The office space of the ZAC PAJOL is situated in the 18th arrondissement of Paris, in the context of a vast regeneration project for this previously industrial area. The building, initiated by COGEDIM, and conceived by the office LIN Architecture and Urbanism in collaboration with MARS, has been inspired by the tradition of the industrial hotels and establishes a singular volume. The apparent rigidity of the building contrasts with its flexible use, and constitutes a durable...

    Project details
    • Year 2012
    • Main structure Reinforced concrete
    • Contractor ALTAREA Cogedim, M. Antoine MABILON
    • Cost 9,31 M €
    • Status Completed works
    • Type Office Buildings
    Archilovers On Instagram
    Lovers 5 users