Bioclimatic House

House in Bioclimatic Experimental Urbanization, Plot 7 of ITER Park Granadilla de Abona / Spain / 2010

29
29 Love 3,639 Visits Published
It is pretended to build a self-sufficient house integrated into the landscape of the island characterized by a continuous terracing of its abrupt topography. This is the germ of project: a basalt stone wall on which a light structure of plywood with galvanized steel walls and glass supports advancing southwards. Is generated as well an area connected to the outside (the day area ) relationship space that dominates the landscape and is protected from sun and wind. After the wall is located the sleeping area to the north formed of small intimate venues to which is provided with high thermal inertia. This duality is expressed in conceptual spatial material and construction: dematerialization and the absence of limits of the living area (space relationship between users and between them and the landscape) against the austere interior containment for shady sleeping area (areas of privacy). The house designed in 1995 also aims to reduce its ecological footprint on the use of materials and construction systems so using local materials (basalt wall insulation covered with volcanic lapilli etc..) certified industrial materials environmentally (specifically the wood) and no harmful elements (PVC VOC compounds synthetic paints and varnishes etc). The inclination of the structure of the day area is determined by the solar radiation and it integrates the panels to produce electricity and hot water seeking a result of ZERO CO2 EMISSIONS .
29 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    It is pretended to build a self-sufficient house integrated into the landscape of the island characterized by a continuous terracing of its abrupt topography. This is the germ of project: a basalt stone wall on which a light structure of plywood with galvanized steel walls and glass supports advancing southwards. Is generated as well an area connected to the outside (the day area ) relationship space that dominates the landscape and is protected from sun and wind. After the wall is located...

    Project details
    • Year 2010
    • Work started in 1998
    • Work finished in 2010
    • Main structure Wood
    • Client ITER (Instituto Tecnológico de Energías Renovables)
    • Contractor ITER
    • Cost 108.182,18 €
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 29 users