Leonardo Glass Cube

Bad Driburg / Germany / 2007

91
91 Love 15,502 Visits Published
Having developed a number of temporary architectures and several virtual architectural concepts, the Leonardo Glass Cube is the first permanent building implemented by 3deluxe. On the premises of the Westfalian company glaskoch who distributes glass products under the name 'Leonardo' a significant corporate architecture was created that now forms a central element in the brand's overall communicative presence. As an atmospheric brandworld, the Leonardo Glass Cube conveys to guests and the staff alike the company's philosophy and visions in an inspiring manner. The open floor plan layout of the clearly designed and multi-functional Leonardo building enables an integrative linkage of product presentation zones, seminar and meeting rooms, inspiring work areas and a lot more besides across a total area of 1,200 square meters.The glass façade of the building represents the passage to a hyper-naturalistic world with heightened aesthetic appeal. A transparent print slides into the insight or outlook as a subtly visible image plane. The graphically illustrated elements displayed on it were derived from the architecture and the surrounding landscape. They create a subtle puzzle, mingling with the reflections of their models in reality.The edificial structure consists of two formally contrasting elements: A geometrically stringent, cube-like shell volume and a freeform positioned centrally in the interior. The undulating, curved white wall encases an introverted exhibition space and its other side circumscribes the extroverted hallway along the glass façade. Three white sculptural structures – so-called 'Genetics' – connect the separate zones of the building to each other again.On the glass façade 'Genetics' appear again in a two-dimensional version. The superimposed pilaster strips are continued in a network of white concrete pathways that surrounds the entire building and lets it grow together with its location.In the centre of the interior ground floor and basement are connected by a void crossed by bridges. Entering the Glass Cube through the ground-floor main entrance, visitors encounter a space that opens up not just horizontally, but also upwards and downwards. On both floors the wall rolls in to form niches that are used for various functions such as themed product orchestrations and meeting lounges. In particular in the breaks in the wall these lines predominate as a significant graphic design element that is continued on the ceiling as a system of ventilation joints. On the side facing the façade, the material nature of the white surface is visually dissolved by means of a layer of gauze suspended in front. Dynamically programmed artificial light as well as the incidence of daylight sets colour highlights in the purely white interior and create a permanent change of atmosphere. [IT] Risultato di uno studio interdisciplinare che nasce dalla commistione di architettura, design, grafica ed architettura del paesaggio, il Leonardo Glass Cube rappresenta il primo lavoro progettuale permanente dei tedeschi dello studio 3deluxe, la cui abilità spazia dalla progettazione architettonica al design, dalle installazioni scenografiche per eventi al design digitale. “Gli spazi interni del Leonardo Glass Cube – spiegano gli autori del progetto – sono strettamente connessi al paesaggio circostante”. Un aspetto che gli stessi progettisti definiscono come “reinterpretazione di uno dei leit-motif di 3deluxe: la combinazione di elementi reali e virtuali con l’intento di modificare gli spazi insieme alla percezione degli stessi da parte dell’osservatore”. La facciata del padiglione espositivo consiste in una sequenza continua di 48 pannelli di vetro stratificato, ognuno dei quali misura 2 x 6 metri. All’interno delle lastre di vetro sono state inserite, mediante una particolare tecnologia di stampa artistica digitale, delle immagini in trasparenza del paesaggio circostante. Si tratta di immagini stampate su 48 pellicole in PVB della stessa misura dei pannelli di vetro (2 x 6 metri). Una tecnologia, spiegano dallo studio 3deluxe, attualmente disponibile solo negli Stati Uniti, applicata per la prima volta su disegni di tali dimensioni. Oltrepassa la funzione puramente strutturale, la facciata di vetro diventa per i progettisti una vera e propria “espressione poetica”. “La facciata in vetro dell’edificio – spiegano i progettisti di 3deluxe – rappresenta non solo l’interfaccia tra interno ed esterno, ma anche l’ingresso in un mondo iper-naturalistico di grande fascino estetico”. “Il prospetto muta di conseguenza a seconda dei punti di osservazione e del cambiamento di luce nelle diverse ore del giorno e nelle diverse stagioni”. La struttura dell’edificio si compone di due elementi essenziali, formalmente contrastanti: un rigoroso volume dalla geometria cubica che funge da involucro, ed una alternanza di curve concave e convesse che contraddistingue la zona espositiva centrale all’interno. Tre elementi strutturali e scultorei di colore bianco, i cosiddetti “Genetics”, si innalzano come forme biomorfe lungo le pareti curve connettendo le diverse zone del padiglione espositivo. La loro struttura consiste in un tubolare metallico rivestito da uno scheletro di legno. “La facciata – spiegano dallo studio 3deluxe – sottolinea un aspetto chiave della filosofia del marchio Leonardo: un’opera moderna che stimola l’immaginazione ed incoraggiando costantemente ad una percezione sempre diversa dell’ambiente”.
91 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Having developed a number of temporary architectures and several virtual architectural concepts, the Leonardo Glass Cube is the first permanent building implemented by 3deluxe. On the premises of the Westfalian company glaskoch who distributes glass products under the name 'Leonardo' a significant corporate architecture was created that now forms a central element in the brand's overall communicative presence. As an atmospheric brandworld, the Leonardo Glass Cube conveys to guests and the staff...

    Project details
    • Year 2007
    • Work finished in 2007
    • Client Glaskoch Corporation
    • Status Completed works
    • Type Corporate Headquarters / Pavilions
    Archilovers On Instagram
    Lovers 91 users