Livraria da Vila

An hermetic bookstore in Brazil São Paulo / Brazil / 2007

170
170 Love 9,606 Visits Published
Livraria da Vila (eng) ENG - The Livraria da Vila is the result of the refurbishment of a two-story house, built on a very narrow plot in São Paulo. From start, it was clear an open plan was needed, as to better arrange products and circulation. For that reason, significant structural alterations were performed to the existing building, such as the incorporation of metal parts that would make it possible to displace the pillars to the outer sections of the building, and reinforce its foundations. The inclusion of one level – basement – allowed for the setting up of an entire floor exclusive for children, in addition to a small auditorium, to hold courses and lectures. We believe that in a commercial venue, a project must always be developed to enhance the product, its in-store merchandising, and its sales. There are, undoubtedly, innumerable ways to achieve this goal, and it is probably the nature of the approach that distinguishes each project. We, in particular, strive for solutions that will allow customers to experience the product as comfortably as possible. In the case of Livraria da Vila, such comfort is translated into the composition of low-ceilinged spaces, dark tones, indirect lighting and infinite shelves – in careful disarray – covering all walls to the ceiling. Whichever direction one looks at, there are books, and an unpretentious feel, reminding that of used-book stores, making customers at ease to browse the shelves for the books they want, to leaf through or even read them in the couches and easy chairs scattered around the multiple stories. The pivoting window-shelf-doors, and the voids “connecting” one floor to the next, are other project elements that, unexpected, invite customers to enter and explore the store and its various spaces. BOOK DISPLAY 1.280 linear meters (shelves)
170 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Livraria da Vila (eng) ENG - The Livraria da Vila is the result of the refurbishment of a two-story house, built on a very narrow plot in São Paulo. From start, it was clear an open plan was needed, as to better arrange products and circulation. For that reason, significant structural alterations were performed to the existing building, such as the incorporation of metal parts that would make it possible to displace the pillars to the outer sections of the building, and reinforce its...

    Project details
    • Year 2007
    • Work started in 2007
    • Work finished in 2007
    • Client Livraria da Vila
    • Contractor FAIRBANKS & PILNIK
    • Status Completed works
    • Type Book shops
    • Websitehttp://www.isayweinfeld.com
    Archilovers On Instagram
    Lovers 170 users