Countryhouse in Val Tidone

Pianello Val Tidone / Italy / 2005

88
88 Love 10,730 Visits Published
This house is situated in the foothills of the Val Tidone, in the Piacentine countryside. Conceived as a contemporary interpretation of the traditional ‘cascina’ and barns typical of the area - reflected in the materials and proportions – it presents itself as a modern design, free from nostalgic elements. The building has been designed with issues of sustainability very much in mind: from its orientation that enables winter sun to be optimised while minimising exposure during the hotter months, to the construction materials that have been specified for their high levels of insulation. The house is developed around a central covered courtyard that forms the heart of the ground floor living area and offers unusual views from the bedrooms at first floor. The ground floor spaces have been designed to be continuous with the external areas for access during warmer weather to the courtyard and decked area from the living room. The ground floor consists of a cloakroom and storage area and two large rooms that are visually connected via large sliding glazed doors: the kitchen and dining area that are conceived as a single space and the living room; these areas have been designed as a series of spaces that lead from one to the other and on to the outside, through the courtyard and out to the timber-decked terrace. At first floor there are four bedrooms and two bathrooms. The floors are covered in planks of iroko wood and local stone laid in an irregular pattern. The brick of the external elevations continues inside to become one of the interior finishing materials, along with plaster and a large, stone wall with a fireplace and alcove for firewood in sheet metal in the living area. ------------------------------------------------------------------------------------------ La Casa sorge sulle prime colline della Val Tidone, nella campagna piacentina. Pensata come interpretazione contemporanea delle cascine e dei fienili tipici della zona (da cui prende materiali e proporzioni), si presenta come progetto contemporaneo privo di connotazioni nostalgiche. Tutto il progetto si è svolto all’insegna della sostenibilità: dall’orientamento dell’edificio grazie al quale si è ottimizzata l’esposizione al sole in inverno e minimizzata durante i mesi più caldi, ai materiali di costruzione tutti scelti per le loro capacità isolanti. Attorno alla corte centrale ruota e si sviluppa tutta la casa: uno spazio coperto che diventa centro della vita del piano terra (area giorno) e che anima di viste inconsuete il primo piano (area notte). Gli spazi al piano terra sono pensati per essere vissuti in continuità con l’esterno nei mesi caldi attraverso la corte e il terrazzo in legno del soggiorno. Il piano terra è composto, oltre che da un bagno e una dispensa, da due grandi stanze visivamente collegate attraverso le ampie vetrate scorrevoli: l’area cucina/pranzo pensata come locale unico e il soggiorno; questi ambienti sono stati pensati come spazi in successione da viversi in continuità con l’esterno attraverso la corte e il terrazzo in legno. Al primo piano 4 stanze da letto e due bagni. I pavimenti sono in listoni inchiodati di iroko e pietra locale posata ad ‘opus incertum’. I mattoni paramano delle facciate esterne risvoltano internamente a formare uno dei materiali di finitura degli ambienti, insieme agli intonaci e al grande muro di pietra a spacco con camino e scatola per la legna in lamiera grezza del soggiorno.
88 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    This house is situated in the foothills of the Val Tidone, in the Piacentine countryside. Conceived as a contemporary interpretation of the traditional ‘cascina’ and barns typical of the area - reflected in the materials and proportions – it presents itself as a modern design, free from nostalgic elements. The building has been designed with issues of sustainability very much in mind: from its orientation that enables winter sun to be optimised while minimising exposure during the hotter...

    Project details
    • Year 2005
    • Work finished in 2005
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Country houses/cottages
    Archilovers On Instagram
    Lovers 88 users