Casa Palillos

Lima / Peru / 2012

64
64 Love 4,191 Visits Published
The project develops on an irregular shaped terrain inside a difficult area, but with a privileged view to the sea in the lot E-3 from "Palillos" beach, at the south of Lima. Taking advantage of the lot slope, the project is propose as a volume set worked with different materials and textures in three levels that work together as a unit, obtaining several space relations between the interior and the outside. Without forgetting the most important requests asked by the client: the sea view must be from the most of the rooms, the more important space will be the social area, and finally independence and tranquility from the private area. According to the requirements of the beach, the volumes are design at different levels like platforms on the ground, getting in that way the retirement requested and also emphasizing the principal volume. The central space is closed on their sides to avoid direct solar entrance and the eye contact with the neighboring lands. However, the sea view in the other direction is practically transparent. The entrance to the master volume is given on the third level by a wooden bridge that crosses as a dock and ends in a double height floating hall that is a whole lookout to the sea and the social area. At the second level, inside and outside of the double height, is located the social area that ends with the swimming pool as a limit to the sea. While in the back, middle level below is located a yard that serves as a social and a sand play area for the children. At the first level and completely independent from the top, are 5 bedrooms that revolve around being as a distribution hall, most of them have balconies and the privilege view of the sea. El proyecto se desarrolla sobre un terreno difícil, de forma irregular y con una pendiente pronunciada en arena pero con una vista privilegiada hacia el mar en el lote E-3 de la playa Palillos al sur de Lima. Aprovechando la pendiente del lote planteamos el proyecto como un conjunto de volúmenes trabajados con materiales y texturas diversas, entrelazados entre si e incrustados en el terreno en tres niveles, consiguiendo así diversas relaciones espaciales entre el interior y el exterior y resolviendo las premisas más importantes solicitadas por el cliente: la vista al mar de la mayoría de ambientes de la vivienda, que el espacio principal y protagonista de la casa sea el área social e independencia y tranquilidad para el área privada o zona de dormitorios. Estos volúmenes lateralmente se trabajan en distintos niveles a manera de andenes en el terreno, logrando un mayor retiro lateral del solicitado por la playa pero de esta manera se logra una mayor jerarquía del volumen principal. El espacio central está cerrado hacia sus lados evitando el ingreso solar directo (muro norte-sur) y también el contacto visual directo con los terrenos vecinos, pero en el otro sentido con vista hacia el mar es prácticamente transparente. El ingreso al volumen principal se da por el tercer nivel a través de un puente de madera a manera de muelle que atraviesa este y remata en un hall de ingreso que no es más que un mirador al mar que se encuentra suspendido en el centro de una gran doble altura de donde se registra por completo el área social de la casa. En el segundo nivel dentro y fuera de esta doble altura transparente hacia el mar y completamente integrado como un solo gran ambiente, encontramos toda el área social que termina con la piscina como límite hacia el mar, mientras que en la parte posterior, medio nivel por debajo se ubica un patio exterior de arena que sirve como zona de juegos o área social para los menores de la casa. En el primer nivel y completamente independiente a la parte superior (zona social) giran alrededor de un estar a manera de hall de distribución 5 dormitorios 4 de los cuales cuentan con balcón y una vista privilegiada y tranquila hacia el mar.
64 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The project develops on an irregular shaped terrain inside a difficult area, but with a privileged view to the sea in the lot E-3 from "Palillos" beach, at the south of Lima. Taking advantage of the lot slope, the project is propose as a volume set worked with different materials and textures in three levels that work together as a unit, obtaining several space relations between the interior and the outside. Without forgetting the most important requests asked by the client: the sea view must...

    Project details
    • Year 2012
    • Work finished in 2012
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 64 users