Rieteiland House

The home of Dutch architect Hans van Heeswijk Amsterdam / Netherlands / 2011

82
82 Love 10,258 Visits Published
The Rieteiland House was designed on a plot of land that is part of a newly established island at IJburg on the outskirts of Amsterdam in the Netherlands. It asked for a house that is completely orientated on the panoramic views to the park and the landscape. The boxlike street façade is completely cladded with perforated horizontal aluminium panels, of which some can open automatically to make way for the windows behind them. The façade on the waterside is completely made out of glass sheets and sliding doors. The house is an alongated rectangular block of three floors and a basement. Inside, the space literally opens up. Most of the floors have a double hight and are open. In this way the house can be seen as a sort of spatial grandstand. By this on every level a panoramic view is created towards the west, the water and the park. Every night from the house magnificent sunsets can be watched. This creates a special holiday like atmosphere. In the core of the house, a three floors tall service block/tower contains toilets on each floor, storage spaces, installation shafts and a dumbwaiter. Apart from the house also some of the furniture was designed especially for this project. Special attention has been given to sustainability and saving energy. A cold and heat pump, thermal energy storage and solar collectors are used for this purpose. Attention to sustainability and saving energy are the distinguishing elements of this project. Water is coherently managed thanks to CEA taps, realised in AISI 316 stainless steel and provided with aerators with flow limiters to 5 lt/min.
82 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The Rieteiland House was designed on a plot of land that is part of a newly established island at IJburg on the outskirts of Amsterdam in the Netherlands. It asked for a house that is completely orientated on the panoramic views to the park and the landscape. The boxlike street façade is completely cladded with perforated horizontal aluminium panels, of which some can open automatically to make way for the windows behind them. The façade on the waterside is completely made out of glass sheets...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 82 users