Padiglione Canottieri Moto Guzzi

Mandello Lario / Italy / 2011

63
63 Love 5,411 Visits Published
The volume is distributed in two separate pavilions, adjacent but with slightly staggered locations for breaking its total volume.The shape of the buildings is typical of simple construction with a pitched roof, the archetype of the "house." It’s composed by n.1 deposit for rowing boats n.1 training-room and n.1 multifunctional room. The pavilions are placed longitudinally in relation to the lake shore. On the western side a continuous glass surface allows you to enjoy the view of the Como lake. The deep frame above the glass surface manage exposure to direct sunlight in the winter and summer solstices. The materials are based on maximum simplicity. The tympanums are made in concrete - formwork type OSB (wood chips pressed) that returns to the surface a smooth, natural appearance, the roof structure is composed by steel profiles. The roof surface reproduces the typical material of the historic ferry piers on the Como Lake, the simple galvanized corrugated iron. The four tympanum are designed entirely covered with creeper species "ficus pumila." The creeper, as well as reducing the impact of the built volumes in the park, reinterprets historic customs. In the past this method to cover architectural surfaces often was used on walls and pavilions of the most important historic villas on the Como Lake. [IT] Un deposito imbarcazioni per il rimessaggio delle canoe e dei locali polifunzionali a servizio delle attività legate al canottaggio o comunali. Il luogo è il Lido di Mandello, con le aree verdi a parco ed il delicato rapporto con la riva del lago. La volumetria si distribuisce in due padiglioni distinti, contigui ma slittati sul loro sedime e con coperture simili ma indipendenti. In questo modo se ne è mitigata la presenza volumetrica. La sagoma dei due padiglioni è quella tipica della costruzione semplice, con tetto a due falde, archetipo della “casa”. I padiglioni sono posti longitudinalmente rispetto alla riva è quindi nel lungo fronte a lago si è previsto di realizzare una superficie vetrata continua per potere godere dall'interno della vista senza soluzione di continuità. Nella progettazione sono stati previsti sistemi di ventilazione naturale e forzata, adeguati isolamenti termici e sagome dei profili progettati adatti a gestire l'esposizione diretta ai raggi solari nei solstizi invernali ed estivi. I materiali previsti per la costruzione dei padiglioni sono improntati alla massima semplicità. Le poche parti di muratura strutturale a vista saranno realizzate in calcestruzzo con impronta di cassero tipo OSB ( scaglie di legno pressato ) che restituisce alla superficie un aspetto morbido e naturale. La copertura riprende il materiale tipico degli storici imbarcaderi dei traghetti sul lago di Como, la semplice lamiera ondulata zincata. La sagoma esterna a timpano dei padiglioni sarà interamente ricoperta di verde. Tale accorgimento, oltre a ridurre l'impatto nel parco dei volumi costruiti, reinterpreta usi locali. Viene infatti proposto in modo nuovo, su di un edificio molto semplice e dalle forme contemporanee, un rivestimento verde realizzato con piante di Ficus Pumila. Sul lago di Como tale modalità di rivestimento ha spesso caratterizzato muri, terrapieni e padiglioni delle più importanti ville storiche.
63 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The volume is distributed in two separate pavilions, adjacent but with slightly staggered locations for breaking its total volume.The shape of the buildings is typical of simple construction with a pitched roof, the archetype of the "house." It’s composed by n.1 deposit for rowing boats n.1 training-room and n.1 multifunctional room. The pavilions are placed longitudinally in relation to the lake shore. On the western side a continuous glass surface allows you to enjoy the view of the Como...

    Project details
    • Year 2011
    • Work finished in 2011
    • Status Completed works
    • Type Sports Centres / Private clubs/recreation centres
    Archilovers On Instagram
    Lovers 63 users