STILLS Flagshipstore

Amsterdam / Netherlands / 2011

20
20 Love 2,900 Visits Published
On the Cornelis Schuijtstraat in Amsterdam a flagship store has been realized for the label Stills. The spatial interventions in the hull, which visually connects the floors, are not emphasized by smoothing them but has been kept visible to show additions and finishing layers over time. There is a base from which the original shop and its transformations over time remained visible. This pattern of textures in the existing building is complemented by an object. A spatial translation based on the values of the label. Stills seeks for sophistication through novel combinations and delicate contrasts, in fits, in styles, in looks, in feels. Their ultimate research in the intrinsic qualities of materials, results in new potentials for working with them, treat and combine them. This distinctive Stills quality has been translated in a spatial identity based on a new typology. Natural materials, craftsmanship, refined textures and specific pat­terns are reflected in a spatial fabric which fills the space as a volume. A careful analysis of the movement of humans in space and the percep­tion of clothing forms the base for the deformation of the spatial grid. The dense grid opens itself. An implementation with a durable spatial identity, maximum experience and minimum resources is the result. Dressing rooms, lighting and all possible options for presentation are integrated into the volume, so clothing, shoes, bags, books and mannequins form the visual spec­ification of the continuous structure.
20 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    On the Cornelis Schuijtstraat in Amsterdam a flagship store has been realized for the label Stills. The spatial interventions in the hull, which visually connects the floors, are not emphasized by smoothing them but has been kept visible to show additions and finishing layers over time. There is a base from which the original shop and its transformations over time remained visible. This pattern of textures in the existing building is complemented by an object. A spatial translation based on the...

    Project details
    • Year 2011
    • Client Veldhovengroup BV, Stills
    • Contractor Krant Interieurbouw
    • Status Completed works
    • Type Showrooms/Shops
    Archilovers On Instagram
    Lovers 20 users