Casa JLI

Valencia / Spain / 2007

19
19 Love 3,517 Visits Published
JLI HOUSE - THE NEST HOUSE A project to affirm concepts: A perimeter full of content, indoor / outdoor character of spaces, plasticity of the structure as composite material, definition of areas and uses through flexible technical nodes, and the idea of a deep and solid façade that changes with the quality of the material. The house is raised up over the plot thus recovering the lost garden. A tree-like structure of metal supports is reminiscent of the pine forest where it is placed, and defines a supporting wall structure over the 9 meter span with the use of hollow core planks. Circulation is solved in perimeter, a spiral that rises from the garden, via a retractable ladder, to the top, decorating the inside of the house, thanks to a tangential walk of visions through the nodes of service placed transversally to the interior. This interior space presents 3 sides, two private ones and a shared one. The central side is a new type of space: a room-terrace that might be interior or exterior, depending on the season of the year and on the mobility of the polycarbonate sliding roof. The lateral sides are solved with technical and storage furniture that shape the space. Thanks to a system of integrated screens, the interstitial spaces have different measurements, functions and nature according to their position. Looking for an intimist touch, the house is wrapped with a polycarbonate skin of solar and thermal control, torn, offering partial views according to the uses inside. One gets the feeling of diffused light that abstracts the space of the passage of time. The idea of liquid space is developed here. Inside of it a series of functional nodes are materialized and these nodes are guessed from a changing façade defined by overlapping degrees of lights and shadows, opacities and veils, which make the shape mutable and open to different interpretations throughout the day. CASA JLI - LA CASA NIDO Progetto di affermazione di concetti: Perimetro pieno di contenuto, carattere interno-esterno degli spazi, plasticità della struttura come materiale compositivo, definizione di ambiti e usi mediante nodi tecnici flessibili, e l’idea di facciata profonda e densa che cambia con la qualità del materiale. La casa si eleva sul lotto per recuperare il giardino perduto. Una struttura ad albero di supporti metallici ricorda la pineta in cui si trova e definisce una struttura di muro portante coprendo un vano di 9 metri con un solaio a lastre. Le circolazioni si risolvono sul perimetro, una spirale che si alza dal giardino, su una scala retrattile, fino al tetto terrazzato, circondando l’interno dell’abitazione, mediante un percorso tangenziale di visioni attraverso i nodi di servizio disposti trasversalmente allo spazio interno. Questo spazio interno si divide in tre bande, due private e una comune. La banda centrale è un nuovo tipo si spazio: una stanza-patio che diventa interna o esterna a seconda della stagione grazie alla mobilità del tetto scorrevole di policarbonato. Le bande laterali si costruiscono con una serie di mobili tecnici e armadi che modulano lo spazio e permettono, con un sistema di panelli integrati, che gli spazi insterstiziali abbiano diverse dimensioni, funzioni e carattere a seconda della loro posizione. Con volontà intimista si avvolge l’abitazione con una pelle di policarbonato per il controllo solare e termico, tagliata per offrire viste parziali a seconda delle funzioni interne. questa pelle offre una sensazione di luce diffusa che astrae lo spazio dal passare del tempo. Si sviluppa l’idea di spazio liquido, nel cui interno si materializzano una serie di nodi funzionali che s’intravedono in una facciata mutevole definita da gradi di sovraposizione di luci e ombre, opacità e trasparenze, che fanno della forma qualcosa di mutevole e aperta a diverse interpretazioni durante il giorno.
19 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    JLI HOUSE - THE NEST HOUSE A project to affirm concepts: A perimeter full of content, indoor / outdoor character of spaces, plasticity of the structure as composite material, definition of areas and uses through flexible technical nodes, and the idea of a deep and solid façade that changes with the quality of the material. The house is raised up over the plot thus recovering the lost garden. A tree-like structure of metal supports is reminiscent of the pine forest where it is placed, and...

    Project details
    • Year 2007
    • Work finished in 2007
    • Client Inmaculada Soler Tomás
    • Contractor Construcciones Mareval s.l.
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 19 users