Maison Drolet

Montreal / Canada / 2010

62
62 Love 8,691 Visits Published
Maison Drolet (eng - fra) ENG - The project consists in the complete transformations of the first two levels of a hundred years old triplex in the Plateau Mont-Royal, in order to build a large family apartment. Outside, the architectural aspects of the old triplex were voluntarily kept. The facade has been restored faithfully to its original look. The composition of the openings in the back yard kept its original rhythm. In the yard, colored panels located in strategic places give more privacy to the residents. The typical linear layout of the house in this neighborhood was hard to provide new spacious and light-full spaces. The whiteness of the house, combined to full height openings, allows natural light to spread along the entire space. New architectural components play an important role in the organization of the space, such as the stairs, the wood covered wall and the kitchen, highlighted by their contrasts with the simplicity of the surrounding spaces. The architectural path is defined around a central open space. The original subfloor was kept from the demolition to be reinstalled on a new structuring wall stretching up to the upper level. The material, deliberately left raw, brings obvious warmth to the house. The planks are assembled to give the impression of having been slipped down between the new steel columns. This central space also includes the stairs, which has been designed as a sculptural and graphical element. A single steel plate is playing both: guardrail and stringer. Just a few millimeters thick, this monolithic piece of black steel stands out in front of the very textured, white painted, brick wall. The perforated steel stair, riser less, is anchored directly in the adjacent brick wall, which increases the feeling of lightness and thinness. The kitchen has been made with the same esthetic as the stairs and stands out in front of a white background. The shelf, the counter and its lateral support are assembled as a long and continuous black ribbon. Composed of an assembly of steel plates and Corian, their thickness and color ensure the visual continuity of the strip. The upper floor bathroom has been created limitless. The threshold less floor allows a simpler open space, and makes any other division useless. All the elements are suspended above the floor to facilitate maintenance and to maintain a spirit of lightness. A fresh touch is given to the ground with the bright blue colored glass mosaic. FRA - Le projet consiste au réaménagement complet des deux premiers niveaux d’un triplex centenaire du Plateau Mont-Royal, afin d’y aménager un logement pour une famille. L’aspect du triplex centenaire a volontairement été conservé à l’extérieur. La façade a notamment été restaurée selon l’aspect d’origine du bâtiment alors que la composition des ouvertures à l’arrière a conservé son rythme traditionnel. À l’arrière, l’ajout de panneaux colorés placés à des endroits stratégiques permet plus d’intimité à l’extérieur comme à l’intérieur. La configuration tout en longueur de la maison Drolet, typique des logements du quartier, a été mise à profit afin d’offrir de nouveaux espaces de vie lumineux et spacieux. La blancheur de la maison et le traitement pleine hauteur de toutes les ouvertures permet à la lumière naturelle y pénétrant de se propager sur toute la longueur. Les éléments architecturaux contemporains structurant l’espace, tels que l’escalier, le mur de bois et la cuisine contrastent avec les espaces dénudés et simplistes. Le parcours architectural prend place autour d’un espace central ouvert sur deux niveaux. Récupéré lors de la démolition, le sous-plancher de bois massif a été réinstallé sur une cloison structurante et structurale s’étirant jusqu’au centre de l’étage. Le matériau, laissé volontairement brut, apporte chaleur par le contraste créé avec le blanc immaculé des lieux. Les lattes de pruche sont assemblées en donnant l’impression d’avoir été glissées entre les colonnes d’acier. On y retrouve également l’escalier, élément sculptural et géométrique traité tout en légèreté. Ce dernier est constitué d’une seule plaque d’acier lisse jouant à la fois le rôle de garde-corps et de limon. D’à peine quelques millimètres d’épaisseur, la pièce d’acier monolithique, peinte noire, se découpe devant le mur de briques texturé. Toujours dans le même esprit de légèreté et de minceur, les marches ouvertes sont formées d’une plaque d’acier perforée pliée et ancrée directement au mur latéral. La cuisine s’exprime elle aussi en légèreté et minceur, tout comme l’escalier, et se découpe sur un fond blanc. Les éléments de la cuisine, soit la tablette utilitaire, le comptoir, l’espace lunch ainsi que le piètement de ce dernier sont assemblés et traités sous le principe d’un long ruban continu. Composé d’un assemblage de plaques d’acier et de Corian, leur épaisseur et teinte commune permet d’en assurer la continuité visuelle. La salle de bain est quand à elle traitée sans limites. Le plancher sans seuil permet un aménagement à aire ouverte sans cloisons. Tous les éléments sont suspendus au-dessus du plancher afin d’en faciliter l’entretien et de conserver un esprit de légèreté. Une touche de fraîcheur est apportée au sol par la mosaïque de pâte de verre colorée.
62 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Maison Drolet (eng - fra) ENG - The project consists in the complete transformations of the first two levels of a hundred years old triplex in the Plateau Mont-Royal, in order to build a large family apartment. Outside, the architectural aspects of the old triplex were voluntarily kept. The facade has been restored faithfully to its original look. The composition of the openings in the back yard kept its original rhythm. In the yard, colored panels located in strategic places give more privacy...

    Project details
    • Year 2010
    • Work started in 2010
    • Work finished in 2010
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Recovery/Restoration of Historic Buildings
    Archilovers On Instagram
    Lovers 62 users