Maison de Bullion | la SHED

Montreal / Canada / 2009

42
42 Love 6,693 Visits Published
Maison de Bullion (eng - fra) ENG - This project consists into the transformation of an old dumpy duplex into a single unique contemporary house. From the street, the loyal restoration of this typical Montreal facade hides pretty well what has been going on inside, since it was mainly demolished to rethink the whole space according to it’s new usage. A great black painted block, lodging the facilities, takes place in the middle of the house structuring it on the two floors with its nearby two stories high space. The old spruce pine rafters from the demolition were used to build the stairs and a catwalk that crosses the gap and links all the bedrooms. There’s also a bunch of artifacts found there that were reused and reinterpreted such as metal sheets from the old parapet that became the vanity in the water closet and an original plaster ceiling rosette installed recessed over the dining table. Furthermore taking place in the heart of the house, the kitchen is stretched on the second floor to become an office space on the mezzanine. The living room and the kitchen are extended to the private terrace due to the wide openings. All the three bedrooms are located on the second floor. One of them has a swinging wall that allows light from the south to lighten the central open space depending on the desires of the occupants. FRA - Fraîchement diplômés de l’École d’Architecture, ces quatre jeunes ont unis leurs efforts et leur créativité afin de transformer ce modeste duplex en une résidence unifamiliale unique et résolument contemporaine. Alors que la façade sur rue a été restaurée fidèlement à son aspect d’origine, l’intérieur a été entièrement démoli pour ensuite être entièrement repensé. Un grand bloc noir, contenant les services, s’étire sur toute la hauteur de la maison et est mis en valeur par un trou pratiqué dans le plancher. Les solives de pruche ainsi récupérées pour fabriquer l’escalier montant à l’étage ainsi qu’une passerelle traversant ce grand vide. Un ensemble de petits artéfacts retrouvés sur les lieux d’origine ont d’ailleurs été réutilisés, tels qu’une tôle rouillée d’un débord de toit devenu mobilier de salle de bain et rosace réinstallée au plafond de la salle à manger. La cuisine, située au coeur de la maison, s’étire elle aussi sur les deux niveaux pour devenir sur la mezzanine le mobilier du bureau. L’ensemble des espaces de vie du rez-dechaussée se prolongent vers une cour extérieure privée de tous voisins grâce à la fenestration plancher plafond. À l’étage se retrouve l’ensemble des espaces plus privés de la maison, dont une plus petite pièce pouvant évoluer selon les besoins des occupants puisqu’une section du mur peu pivoter et s’ouvrir sur le reste de la maison.
42 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Maison de Bullion (eng - fra) ENG - This project consists into the transformation of an old dumpy duplex into a single unique contemporary house. From the street, the loyal restoration of this typical Montreal facade hides pretty well what has been going on inside, since it was mainly demolished to rethink the whole space according to it’s new usage. A great black painted block, lodging the facilities, takes place in the middle of the house structuring it on the two floors with its nearby two...

    Project details
    • Year 2009
    • Work started in 2008
    • Work finished in 2009
    • Contractor Luc Soucy
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 42 users