House R

Karlsruhe / Germany / 2010

78
78 Love 33,904 Visits Published
Location The house is located at the “Stadtgarten” (city park) in the centre of Karlsruhe Site The property once was a part of a northern situated villa. A pavilion which belongs to the historic ensemble is part of the wall, which encloses property at three sides. Infrastructure The 4-storey single family house is reached via a forecourt and a ramp. The main entrance on the northern side and a second entrance via the carport lead to the entrance area. The storeys are connected by an open stairway and an elevator. North side ramp and the integration of an elevator refers to demographic development and possible handicap. Storeys Ground floor: Entrance area, home office, double-height living room with a kitchen and a dining area. 1st floor: Gallery as a more private living area, two children’s rooms with dressing room and bathroom. Attic floor: The attic floor with a roof terrace on three sides is reserved for the parents. It is not divided into rooms; the individual functional devices (bed, washbasin, bath tub, bathroom-box and dressing area) are accordingly loft kind arranged. Basement: Swimming pool with a projecting light shaft, guest room, bathroom and the building equipment. In order to achieve an optimal exposure to light in the basement the ground floor is floating 1 m above the terrain level whereby a 50 cm high window band could be realised. The skylight and the light shaft flood the basement with natural light. Ventilation and cooling Cross-ventilation via automatically controlled louver windows The glass areas are equipped with exterior sun protection, which screens the residents from view at the same time. Because of night cooling and exterior sun protection it was not necessary to install an air condition system. The thermal mass of the concrete walls functions as a cooling storage and are cooling the rooms throughout the day. By the employment of triple glazed windows, highly effective insulation and a solar thermal system an energetically optimized building could be realized. Materials and surfaces Walls: facing concrete, white lacquered wood, glass, dry construction white painted Ceilings: suspended acoustical ceiling, white Floorings: cement floor topping, oak parquet (oiled finish) Terrace floor: timber floor Kitchen: Bulthaup stainless steel Face of the building: superfine plaster, glass Sun protection: textile screen white, micro blinds stainless steel
78 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Location The house is located at the “Stadtgarten” (city park) in the centre of Karlsruhe Site The property once was a part of a northern situated villa. A pavilion which belongs to the historic ensemble is part of the wall, which encloses property at three sides. Infrastructure The 4-storey single family house is reached via a forecourt and a ramp. The main entrance on the northern side and a second entrance via the carport lead to the entrance area. The storeys are connected by an open...

    Project details
    • Year 2010
    • Work finished in 2010
    • Main structure Reinforced concrete
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 78 users