Private House Riedikon

Riedikon / Switzerland / 2009

8
8 Love 2,495 Visits Published
This dwelling, which reinterprets the typology of the surrounding gable-roof houses, gains its marked design by adapting form to context parametrically. The stipulations of two geometric operations were used to determine the groundplan shape of the house. One condition was to keep the neighbouring house’s view of the lake free; the other was to permit access and parking behind the house. Like a tent, an overhanging pitched roof covers the high rooms in the upper storey. The window strip, which runs along the edge of the roof, emphasises the horizontal structure. 315 vertical wooden slats, affixed to the surface of the wall, completely envelope the facades. By milling the edges, the cross sections of the slats were modulated in correspondence with the window strip so that requirements of sight and sun protection were fulfilled, and various, flowing levels of transparency could be set.
8 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    This dwelling, which reinterprets the typology of the surrounding gable-roof houses, gains its marked design by adapting form to context parametrically. The stipulations of two geometric operations were used to determine the groundplan shape of the house. One condition was to keep the neighbouring house’s view of the lake free; the other was to permit access and parking behind the house. Like a tent, an overhanging pitched roof covers the high rooms in the upper storey. The window strip, which...

    Project details
    • Year 2009
    • Work started in 2008
    • Work finished in 2009
    • Main structure Reinforced concrete
    • Client private
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 8 users