Montagut Eco-House

Sitges / Spain / 2004

1
1 Love 982 Visits Published
Montagut Eco-House 2004 Albert Montagut Sitges. Barcelona 319.40 m2 377,000 euros ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .... 1. Most Important Goals - Perform a high level of bioclimatic housing on the side of a hill slope with a very bad direction (west). - Make a house with a high level of industrialization and prefabrication. 2. Architectural Solution The site is located on the mountainside, and is facing west (coinciding with the best views). For this reason, there is the contradiction that the facade must have fewer gaps, from a bioclimatic point of view (so that housing is not hot in summer), is the front most surface, which should have more room for enjoy the beautiful views that the environment offers. Therefore, we designed a staggered home, so that the upstairs terrace is the downstairs deck. Similarly, a set are arranged outside the west porch, which protects the home of solar radiation on summer afternoons. Finally, the large glass sheets have sunscreen, so well that only lets 10% of solar radiation. This allows a phased manner from the street level can go directly to the last roof garden. Thus, the house goes almost unnoticed, and integrates seamlessly into the mountain. The south-facing facade has large glass areas with sunscreen. Thus, the house stays cool in summer and warm in winter. Due to the echelon form of housing can be easily integrated within it, a large waterfall, which incorporates a water spray. This provides a relaxing atmosphere throughout the house, and refreshes. Similarly, the entire interior of the house is torn by a large covered patio, which stimulates the housing vertical communication and ensures that it remains fresh throughout the summer and warm in winter. 3. Eco-friendly materials 1. Foundations and structure. Double-leaf walls and insulation. The inner leaf is the load-bearing wall panels based lightweight concrete 15 cm. thick (at some sites have also been used hollow concrete blocks, reinforced with a perimeter structure). The outer leaf is also built based on lightweight concrete panels of 7 cm. Inside there is a double sheet of hemp insulation layer of 6 cm. and a ventilated air space of 3 cm. The floor is made out of precast lightweight concrete. 2. Exterior finishes Trowelled screed of lime-cement mortar. Silicate paint. Panels Ipe wood battens of 20 mm. thick. 3. Interior finishes Paintings vegetables. Flooring ceramic tile based. Double doors plywood board, beech plywood, and treated with vegetable oils. 4. Cover Roof garden, with an average thickness of 30 cm. of land. 5. Others Polypropylene water pipes. Polyethylene drainage pipes. Energy-efficient appliances. Iroko wood carpentry treated with vegetable oils. Internal blinds Japanese cotton canvas. Shading Ipe hardwood, treated with vegetable oils. All woods used have a certificate of origin with selective logging and ecological treatment (FSC). 4. Highlights Innovations - System of de-wetting "Peltier effect", very low power consumption. The house has a perfect bioclimatic behavior, and in summer can offer, by itself, temperatures around 24 º C. However, as the humidity is high, it is possible to lower the humidity level inside the housing by a simple mechanical system, and very low power consumption. This will improve the comfort level of occupants, without the need for mechanical air conditioning systems. - System refresh inside through a complex system of underground tunnels built with a waterfall and a water spray system. This is possible thanks to the de-humidifier built.
1 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Montagut Eco-House 2004 Albert Montagut Sitges. Barcelona 319.40 m2 377,000 euros ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .... 1. Most Important Goals - Perform a high level of bioclimatic housing on the side of a hill slope with a very bad direction (west). - Make a house with a high level of industrialization and prefabrication. 2. Architectural Solution The site is located on the mountainside, and is facing west (coinciding with...

    Project details
    • Year 2004
    • Main structure Masonry
    • Client Albert Montagut
    • Cost 377,000
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 1 users