London 2012 Aquatics Center

London / United Kingdom / 2011

124
124 Love 18,220 Visits Published

Opening to the public on 1st March 2014
Design Concept The architectural concept of the London Aquatic Centre is inspired by the fluid geometries of water in motion, creating spaces and a surrounding environment that reflect the riverside landscapes of the Olympic Park. An undulating roof sweeps up from the ground as a wave - enclosing the pools of the Centre with a unifying gesture of fluidity, while also describing the volume of the swimming and diving pools. The Aquatics Centre is designed with an inherent flexibility to accommodate 17,500 spectators for the London 2012 Games in ‘Olympic’ mode while also providing the optimum spectator capacity of 2000 for use in ‘Legacy’ mode after the Games.

Site Context The Aquatics Centre is within the Olympic Park Masterplan. Positioned on the south eastern edge of the Olympic Park with direct proximity to Stratford, a new pedestrian access to the Olympic Park via the east-west bridge (called the Stratford City Bridge) passes directly over the Centre as a primary gateway to the Park. Several smaller pedestrian bridges will also connect the site to the Olympic Park over the existing canal. The Aquatic Centre addresses the main public spaces implicit within the Olympic Park and Stratford City planning strategies: the east-west connection of the Stratford City Bridge and the continuation of the Olympic Park along the canal.

Layout The Aquatics Centre is planned on an orthogonal axis that is perpendicular to the Stratford City Bridge. All three pools are aligned on this axis. The training pool is located under the bridge with the competition and diving pools located within the large pool hall enclosed by the roof. The overall strategy is to frame the base of the pool hall as a podium connected to the Stratford City Bridge This podium element contains of a variety of differentiated and cellular programmes within a single architectural volume which is seen to be completely assimilated with the bridge. The podium emerges from the bridge to cascade around the pool hall to the lower level of the canal. The pool hall is expressed above the podium by a large roof which arches along the same axis as the pools. Its form is generated by the sightlines of the 17,500 spectators in its Olympic mode. Double-curvature geometry has been used to generate a parabolic arch structure that creates the unique characteristics of the roof. The roof undulates to differentiate between the volumes of competition pool and the diving pool. Projecting beyond the pool hall envelope, the roof extends to the external areas and to the main entrance on the bridge that will be the primary access in Legacy mode. Structurally, the roof is grounded at 3 primary positions with the opening between the roof and podium used for the additional spectator seating in Olympic mode, then in-filled with a glass façade in Legacy mode.

[IT]
Connotato da una copertura che nella forma ricorda quella di una gigantesca “onda”, l’edificio da 83 milioni di euro occupa la porzione sud-est del Parco Olimpico e comunica con il limitrofo sobborgo di Stratford attraverso un nuovo ponte pedonale, lo Stratford City Bridge, posto in posizione perpendicolare rispetto all’asse ortogonale sui cui insiste l’edificio, con le sue tre piscine. Le tre vasche (due da cinquanta mt e una da 25) sono inserite in un grande podio, altresì ospitante servizi, impianti idraulici e i programmi di gestione della struttura, progettata per accogliere fino a 17.500 spettatori. Il tetto a doppia curvatura è composto da archi parabolici sviluppandosi in modo da dividere visivamente l’area ospitante la piscina olimpionica e quella per i tuffi. Più di 500 punti luce creeranno un ambiente di grande impatto scenico, peraltro perfetto per le riprese televisive dei giochi olimpici. Lunga 160 mt e larga fino a 90 mt, la flessuosa copertura in acciaio rivestito d’alluminio si estende su di lunghezza e 90 m nel punto più largo. Con la sua presenza essa evidenzia l’accesso al parco, e contraddistingue al contempo l’Aquatic Centre, circondato da un grande giardino. L’intero impianto è stato progettato tenendo conto della legacy che la struttura lascerà al sobborgo di Stratford, le cui opere di valorizzazione e sistemazione in occasione dell’evento sportivo sono curate dai londinesi Allies and Morrison Architects. Terminate le Olimpiadi due facciate vetrate sostituiranno una parte delle gradinate per il pubblico, lasciando posto a un itinerario perimetrale attorno alla piscina. La capienza definitiva dell’edificio dopo i Giochi corrisponderà a 3.500 spettatori.

124 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Opening to the public on 1st March 2014Design Concept The architectural concept of the London Aquatic Centre is inspired by the fluid geometries of water in motion, creating spaces and a surrounding environment that reflect the riverside landscapes of the Olympic Park. An undulating roof sweeps up from the ground as a wave - enclosing the pools of the Centre with a unifying gesture of fluidity, while also describing the volume of the swimming and diving pools. The Aquatics Centre is designed...

    Project details
    • Year 2011
    • Work finished in 2011
    • Status Competition works
    • Type Sport halls / Swimming Pools
    • Websitehttp://www.london2012.com
    Archilovers On Instagram
    Lovers 124 users