Facebook Headquarters

Palo Alto / United States / 2009

68
68 Love 9,739 Visits Published
Employees of Facebook moved to a new headquarters that facilitates interaction and connection, reflecting the company’s mission as a social networking website provider. Formerly a laboratory facility for high-tech manufacturer Agilent Technologies, the 150,000-square-foot structure at Palo Alto’s Stanford Research Park brings together more than 700 employees originally scattered throughout 10 locations in and around downtown Palo Alto. The design of the space relied heavily on input from the users, appropriate for a flatly structured company that weights every employee’s opinion equally. O+A designers interviewed employees about what they wanted from their new headquarters. The Facebook platform was used to conduct company-wide polls about design decisions, post construction photos and updates, and keep everyone informed of the thought process behind the project. An advisory board of employees from every department collaborated with the design team on the design process, from space planning to finishes to final move coordination. Because the new facility houses employees coming from various locations, the company wanted to maintain each division’s distinct identity. The design takes its inspiration from the patchwork nature of Facebook users and employees, bringing together seemingly disparate elements to form a cohesive pattern and using color and interior spacing to create neighborhoods within the open plan space. The company’s executives sit in central areas, accessible to all employees. Large lounges and open spaces provide venues for the community to come together. A kitchen and café continue Facebook’s tradition of providing gourmet meals to staff at all hours, while drinks and snacks are available at micro-kitchens throughout the headquarters. Reflecting employees’ desire for a green headquarters, the facility is the first commercial project completed under Palo Alto’s 2008 Green Building Ordinance, making extensive use of existing architectural features, recycling millwork from the original lab, and repurposing industrial components for post-industrial use. Other sustainable features include high recycled-content carpet and energyefficient lighting. The design goal for the new facility was to maintain the history and raw aesthetic of the building and create a fun dynamic appropriate for the company’s youthful staff. Many walls and spaces are left unfinished: employees are encouraged to write on the walls, add artwork, and move furniture as needed, allowing the building to evolve continuously. A bright orange industrial crane, left over from the building’s previous user, was repurposed by San Francisco sculptor Oliver DiCicco to support a table surface from its heavyweight hoist, offering maximum maneuverability. Referencing the industrial aesthetic of the building, a felt canopy spreads up one wall and onto the ceiling, defining a central meeting area that can double as an impromptu auditorium. Mounted on threaded rods of varying length to achieve an undulating effect, the canopy absorbs sound and is penetrated at intervals by overhead lighting. An outdoor basketball court and indoor ping-pong table offer opportunities for recreation. And it is not unusual to see employees zipping along the concrete floors on two-wheeled skateboards. PRINCIPAL INTERIOR CONSTRUCTION MATERIALS by MANUFACTURER Wallcoverings: Wolf Gordon, One Tree Design, Walltalkers Paint: ICI Paints, Sherwin Williams, Kelly Moore, Benjamin Moore Laminate: Nevamar, Formica Flooring: Constantine Carpet/carpet tile: Nood Fashion, Milliken Contract, Interface FLOR Ceiling: Armstrong Lighting: Day-Brite, Sistemalux, Delray Lighting, Lightolier Window treatments: The Roman Shade Company FURNISHINGS by MANUFACTURER Workstations: KI, Vitra, Steelcase Workstation seating: Herman Miller, Haworth Lounge seating: Cartwright, Vitra, Bludot Cafeteria, dining, auditorium seating: Vitra Other seating: Commercial Worksurfaces, American Office Furniture, Herman Miller Upholstery: Maharam, Knoll Textiles Conference table: Commercial Worksurfaces, American Furniture Systems Cafeteria, dining, training tables: Commercial Worksurfaces Other tables: Oliver diCicco Design (crane table) Shelving: Rakks Cabinetmaking: West Coast Powdercoat BUILDING SYSTEMS HVAC: Acme, Greenheack, Carrier, Trane, Metalarie, Krueger Security: Schlage Plumbing fixtures:Kohler, Toto, Elkay, Sloan, Delta, Emerson, Chronomite Kitchen Consultant: RAS Tech, LLC Furniture dealer: Inside Source, Pod Office
68 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Employees of Facebook moved to a new headquarters that facilitates interaction and connection, reflecting the company’s mission as a social networking website provider. Formerly a laboratory facility for high-tech manufacturer Agilent Technologies, the 150,000-square-foot structure at Palo Alto’s Stanford Research Park brings together more than 700 employees originally scattered throughout 10 locations in and around downtown Palo Alto. The design of the space relied heavily on input from the...

    Project details
    • Year 2009
    • Work finished in 2009
    • Main structure Reinforced concrete
    • Client Facebook – Jim Merryman, John Lieu, Aaron Sittig, Everett Katigbak
    • Contractor SC Builders, Inc.
    • Status Completed works
    • Type Corporate Headquarters
    Archilovers On Instagram
    Lovers 68 users