Jurys Berkeley Court

Ballsbridge, Dublino / Ireland / 2013

5
5 Love 5,221 Visits Published

The vision for Jurys Berkeley Court in Ballsbridge, Dublin, is to create a green, sustainable and living urban quarter, attracting people from the whole of Dublin and beyond. A place that is vibrant all year around.


The project comprises residential buildings enjoying undisturbed views of the city. With large family friendly apartments and direct access to private open space of an unrivalled standard in Dublin.


In the middle stands the landmark residential tower. The site is positioned as a gateway in Dublin and the size of the project offers strong arguments for a tall landmark building on the site. The tower looks toward the city centre.


A modern and ecological sustainable solution will be the trademark of the project. The most modern technologies will be applied wherever they add value and minimize the carbon footprint of the project. Double façade on the tower optimizes energy use and reduce reflections and coloured glass.


[IT]


Il progetto prevede la realizzazione di unità residenziali, spazi commerciali (tra cui un centro commerciale al piano interrato), le sedi di 29 ambasciate, uffici, un lussuoso hotel con 232 stanze, una pista di pattinaggio, un asilo per 150 bambini, ed un complesso culturale che ospiterà un cinema, un club jazz, gallerie d’arte, studi per artisti, sala prove per musicisti e attori di teatro, ed un European Centre for Culture destinato a diventare il punto di riferimento per le diverse istituzioni culturali. Simbolo del futuro complesso sarà One Berkeley Court, una torre di 37 piani distribuiti su132 metri di altezza che, usando le parole dell’architetto Ulrik Raysse dello studio Henning Larsen Architects, sembra “tagliata come un diamante”. “Al centro del sito sorge la torre residenziale, pietra miliare dell’intervento, con la sua particolare geometria e materialità. Tagliata come un diamante. È stato fondamentale posizionare gli spazi per le attività culturali alla base della torre; in tal modo quest’ultima non rappresenta solo il simbolo dello sviluppo urbano di Ballsbridge, ma diventa anche il faro del nuovo centro culturale”. Grazie all’utilizzo di misure energeticamente efficienti, le strutture del nuovo quartiere urbano di Dublino emetteranno il 75% di anidride carbonica in meno rispetto alla quantità attualmente emessa da un equiparabile complesso dublinese.

5 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The vision for Jurys Berkeley Court in Ballsbridge, Dublin, is to create a green, sustainable and living urban quarter, attracting people from the whole of Dublin and beyond. A place that is vibrant all year around. The project comprises residential buildings enjoying undisturbed views of the city. With large family friendly apartments and direct access to private open space of an unrivalled standard in Dublin. In the middle stands the landmark residential tower. The site is positioned as a...

    Project details
    • Year 2013
    • Work started in 2006
    • Work finished in 2013
    • Client Mountbrook Group
    • Status Current works
    Archilovers On Instagram
    Lovers 5 users