Haus Schudel

Veulden / Switzerland / 2002

26
26 Love 4,920 Visits Published
Wooden Crystal Breathtaking views of the surrounding mountain ranges and valleys, and dramatically steep hills characterise the site located in Feldis (Switzerland), 1500 metres above sea level. The subtle manipulation of a simple timber structure nestled along the contour lines of the hill, anchors it solidly in its rocky surrounding in a manner akin to a solitary rock outcrop displaced after a rock fall. The seemingly monolithic holiday home appears once narrow and light, then wide and heavy, assuming a different aspect depending on the perspective from which it is viewed. Opening and closing the generously proportioned venetian blinds directly effects the external expression of the house. The simple internal organisation can be interpreted in two ways. Firstly, the planning allows each room to serve the other, in an open hierarchy where both the kitchen and the storage units therein become part of this continuum. The second interpretation is an open, living unit on three levels, a space that flows uninterrupted from the entrance over the cascade of steps to the living areas. A negative space, directly behind the outer layer of the skin, wedged as it were between, under and over the more intimate sleeping quarters structures the dynamic and the static spatial zones of the living sculpture. The elegant tuning and stretching of the structure allows the rooms internally to take full advantage of the spectacular alpine panorama. These rooms, varying in size, and geometry are designed to maximise spatial experience, each window framing a precise picture of the surrounding landscape. The occupants actively change the building’s external expression through the opening and shutting of the generously proportioned window shutters. The environmental demands particular to the site, and the building process both determined the choice of timber as building material The choice of timber framing guaranteed the desired flexibility in planning and construction, whilst structurally, the characteristics of timber framing are complemented by the advantages of massive construction. The need for a simple, sporadically occupied holiday home meant the acoustic insulation could be minimised. Considerable reductions in the thicknesses of internal cladding materials not only simplified the construction but also led to considerable spatial gains internally. The cantilevered roof above the terrace consciously stretches the construction system to its limit, the former being made possible by the full integration of the glazing element into the construction. The desired effect of a simple holiday home characterised by spatial variability is further strengthened by the rawness of the timber cladding. Leaving the construction unclad, lends the interior its archaic direct character, that can be more specifically expressed in the choice of furnishing. Time should be able to leave its mark on the building. The continuous transformation due to the process of natural weathering is registered both inside on the venetian blinds, and outside on the exterior skin, and the steel plates deployed instead of the traditional concrete retaining wall. The eventual transformation of the building through time reflects a natural process aiding as it does the full integration of the house into its natural surrounding. Figures SIA 416 (1993) SN 504 416 Site: site area GSF 1230 m2 area available for building GSF 452 m2 coverage GGF 87 m2 surrounding area UF 1143 m2 transformed surrounding area BUF 43 m2 Building: total floor area bgf 222 m2 utilization factor (bgf/GSF) az 0.49 volume SIA 116 840 m3 net volume SIA 416 GV ca. 740 m3 floor area GF ground floor 61 m2 1st floor 87 m2 2nd floor 74 m2 total exterior floor surface AGF 14 m2 net floor area NF living room 43 m2 kitchen 11 m2 bedrooms 48 m2 bath/toilets 8 m2 entrance 8 m2 storage 8 m2 garage 28 m2
26 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Wooden Crystal Breathtaking views of the surrounding mountain ranges and valleys, and dramatically steep hills characterise the site located in Feldis (Switzerland), 1500 metres above sea level. The subtle manipulation of a simple timber structure nestled along the contour lines of the hill, anchors it solidly in its rocky surrounding in a manner akin to a solitary rock outcrop displaced after a rock fall. The seemingly monolithic holiday home appears once narrow and light, then wide and...

    Project details
    • Year 2002
    • Work started in 2001
    • Work finished in 2002
    • Main structure Wood
    • Client Catherine und Felix Schudel-Bachmann
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 26 users