House in Paço de Arcos

Lisbon / Portugal / 2010

78
78 Love 9,967 Visits Published
Located at Alto do Lagoal in Paço de Arcos, a neighborhood of Lisbon facing the sea, this house has been built on a sloping site and proposes as main strategy an arrangement of several solids in order to attenuate the overall mass due to the functional program requested by the client. This arrangement of different solids and voids, uses large plain surfaces and some in-between tensioned spaces to let light draw or reflect on the objects, emphasizing geometry and proposing a changeable reading of form and space during the day. Some surfaces, covered by metal screening/shading devices, create large smooth textured plans on two facades of the house hiding windows and enhancing form, acting also as a kind of diaphragm device to filter the views between interior and exterior. Also act as a passive sunshade control between internal and external spaces. Some circulations, as the staircase and main corridor are built in white painted 10mm metal sheet slightly detached from the walls, leaving opportunity for light, caught by the long skylight to pass in between and spread to the lower floors. The external envelope, a “in situ” concrete structure, integrates a double row masonry of perforated ceramic blocs as external walls, including inner rigid thermal insulation panels. External walls finishes are in cement plaster painted. Windows are in standard natural aluminum color profiles integrating double thermal glass. In the interior, the walls main finish is plaster painted in white except in the bathrooms where the walls are covered in white/grey natural striped marble. The circulation areas floors, corridors and staircases are in plain or folded 10mm thickness metal plates, painted with white mate epoxy enamel. The bedrooms floors are finished in industrial wood parquet whit colorless wax varnish finish. Social areas are covered with polished white stone and kitchen in brilliant black ceramic sandstone.
78 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Located at Alto do Lagoal in Paço de Arcos, a neighborhood of Lisbon facing the sea, this house has been built on a sloping site and proposes as main strategy an arrangement of several solids in order to attenuate the overall mass due to the functional program requested by the client. This arrangement of different solids and voids, uses large plain surfaces and some in-between tensioned spaces to let light draw or reflect on the objects, emphasizing geometry and proposing a changeable reading...

    Project details
    • Year 2010
    • Work started in 2006
    • Work finished in 2010
    • Main structure Reinforced concrete
    • Client Margarida e António Lemos
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 78 users