Casa GA

Tijuana / Mexico / 2004

41
41 Love 5,359 Visits Published
Designing Casa GA was a great challenge because of its location, its form, and material selection, all which at the end gave very satisfactory results. The house configuration, of its two volumes, originated from the idea of creating views, the main idea was to be looking at a modern house from a modern house. Every window and opening has its reason to exist in their precise space, either to filter in natural light or to capture a view. Both volumes are joined by a vertical element, which is the core of the entire circulation of the house; it directs you to all the spaces. The selection of materials was based upon the idea of using natural elements that would create sensibility to the human being. In the exterior, polycarbonate was used to cover one of the volumes, allowing for natural light to filter in during the day, and an illuminated element by night. The opposite volume was covered with wood to create a contrast between all three materials (polycarbonate, wood and concrete) and a balance between them as well. These materials are applied in the interior of the house, combining them with dark wood furniture contrasting with light wood floors. The site was a critical factor that affected the design process of the entire project. One of the volumes was raised 9 feet, because of topographic issues, creating an exterior space that became part of the landscape of the house. Each space creates different emotions and experiences, because of its materials, light, and color. Casa GA is a project that originated form clean ideas, simple lines, and purity in form that would be sufficient enough to create an impact in its environment, which at the end was achieved. Diseñar casa GA fue un gran reto por su ubicación, su forma, y selección de materiales que finalmente dejó muchas satisfacciones. La configuración de la casa, de sus dos volumenes, originó del deseo de crear vistas; la idea es estar viendo una casa moderna hacia otra casa moderna. Cada ventana y hueco tiene su razón de exisitr en ese espacio, ya sea para crear entrada de luz o capturar alguna vista. Los dos volumenes esta unidos por un elemento vertical, que es el centro de circulación de la casa, donde parte uno para todos los espacios. La selección de materiales se hizo en base en la idea de utilizar elementos naturales que crearan espacios sensibles al ser humano. En el exterior, se utilizó polycarbonato translucido para recubrir un volumen, dejando que luz natural se filtrara durante el día y durante la noche se creara un elemento iluminado. A la vez este material se combino con madera y concreto con el objetivo de crear un balance entre los tres y un contraste entre un material rigido(que es el concreto), uno calido(que es la madera) y otro frio(que es el polycarbonato). Los tres materiales se integran directamente al interior de la casa creando los mismos efectos, combinado con entradas de luz natural, luz artificial, muebles de madera obscura contrastando con pisos de madera clara. El sitio, fue un elemento critico que afecto el diseño de la volumetria de la casa, durante todo el proceso de diseño. Uno de los volumenes se tuvo que elevar 9 pies, por razones topográficas, creando un espacio exterior que se integró al paisajismo del proyecto. Cada espacio crea diferentes sentimientos y experiencias, por sus materiales, su luz, su color y sus alturas. Casa GA es un proyecto que nació de ideas limpias, sencillas, puras y los sufcientemente fuertes para crear un impacto en su entorno, que finalmente se logró.
41 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Designing Casa GA was a great challenge because of its location, its form, and material selection, all which at the end gave very satisfactory results. The house configuration, of its two volumes, originated from the idea of creating views, the main idea was to be looking at a modern house from a modern house. Every window and opening has its reason to exist in their precise space, either to filter in natural light or to capture a view. Both volumes are joined by a vertical element, which is...

    Project details
    • Year 2004
    • Work finished in 2004
    • Main structure Mixed structure
    • Contractor graciastudio S. de R.L. de C.V.
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 41 users