Stone Creek Camp

Bigfork, Montana / United States / 2008

83
83 Love 13,592 Visits Published
This remote Montana Camp is situated along a sloping hill, leading visitors to discover the site progressively. From the gatehouses, a path leads down the hill to the master house, main lodge, and guesthouse. The buildings offer warm, almost cave-like spaces as well as expansive porches, open to the views and sunlight. Small windows and thick walls facing into the slope of the site are contrasted with entire walls that open up towards the lake. Inhabitants may choose to be outdoors while inside by sliding open walls or moving outside to spaces that are more civilized than the outlying wilderness. Similarly, with each bedroom’s separate screened-in space, it is always possible to sleep in nature and yet still be secure within the building. The materials and textures of these buildings connect them to the site. The effect is paradoxical: despite their size, the camp’s large structures seem to emerge from the rock, wood, and grasses that surround them. Like the lake, they feel as if they have been - and will be - here forever.
83 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    This remote Montana Camp is situated along a sloping hill, leading visitors to discover the site progressively. From the gatehouses, a path leads down the hill to the master house, main lodge, and guesthouse. The buildings offer warm, almost cave-like spaces as well as expansive porches, open to the views and sunlight. Small windows and thick walls facing into the slope of the site are contrasted with entire walls that open up towards the lake. Inhabitants may choose to be outdoors while inside...

    Project details
    • Year 2008
    • Work finished in 2008
    • Main structure Mixed structure
    • Contractor Bigfork Builders, Martel Construction
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 83 users