Haus in Rodaun

Vienna / Austria / 2010

12
12 Love 3,626 Visits Published
A family with one child and maybe more to come dreams of moving from their apartment in the middle of the city to a house at the periphery with plenty of green. They envision children playing in the grass, the parents and their friends sitting amongst them, and all around nothing but green, trees, pure nature. The purchased property is a 500-square-meter plot, a grassy meadow with trees. Four levels, three above ground and one below, are to yield a total of 300 m² of living space. In order to retain the character of the original meadow, the ground-floor living and dining area are tied to the garden in a generous sweeping gesture. This gives the feeling of a 500-square-meter living room composed of outdoor and indoor spaces. The tail end of the swoosh tapers to human scale forming smooth shallow depressions for sitting, curvilinear furniture, a pool and terrace with rounded corners. The sweeping gesture on the ground floor is made of semitransparent polycarbonate elements. The ephemeral character of the material is also employed in the façade of the top floor, giving it the appearance of an airy, hovering swoosh. On the rooftop, the patch of meadow removed from below is woven into the undulating green office landscape. Grassy green fields on several levels interspersed with ephemeral swooshes of space. Eine familie mit einem kind und vielleicht auch noch mehr, möchte von einer innerstädtischen wohnung an den stadtrand ins grüne ziehen. im traum spielen kinder auf der wiese, die eltern sitzen mit freunden dazwischen und ringsherum nur garten, bäume, freie natur. Das erworbene grundstück ist ca. 500 m² groß und mit bäumen und wiese bewachsen. Auf 3 oberirdischen und einem unterirdischen geschoss sollen insgesamt 300 m2 wohnraum geschaffen werden. Um den charakter des unbebauten gartens zu erhalten, werden der wohn- und essbereich im erdgeschoss und der garten mit einer großen schwingungsbewegung vereint. Dadurch entsteht atmosphärisch ein 500m² wohnzimmer aus freiraum und innenraumbereichen. Die schwingung setzt sich im wohnmaßstab mit sitzgruben, geschwungenen möbeleinbauten, rundem pool- und terrassenformen fort. Die schwingungsbewegung im erdgeschoss besteht aus semitransparenten polycarbonatelementen. Der ephemere charakter des materials wird auch als fassade des obergeschosses eingesetzt, dass dadurch als luftig schwebende schwingung wahrgenommen wird. Darüber auf dem dach wird mit einer begrünten bürohügellandschaft das entnommene gartenstück des erdgeschosses als garten wieder eingesetzt. Eine grünlandschaft auf mehreren ebenen mit dazwischenliegenden ephemeren raumschwingungen. Competitions 2011 archip award 2010 (scp mechatronik, public/commercial building) – 1st Prize 2010 Federal School Centre Eisenstadt – 3rd Prize School for Music Niederwaldkirchen - 2nd Prize 2009 Children’s Hospital Schwarzach Salzburg - 4th Prize contractworld award 2010 (shopdesign) – 3rd Prize House M ‘Das beste Haus’ 2009 – nominated Science Center Wels – Purchase Prize 2008 Centre of Justice Baumgasse Vienna – 5th Prize Bene Rondo Seat Art Wien – Laureate 2007 “Linz 09” Infopoint Linz – 1st Prize Retirement and Care Home Gaspoldshofen – Purchase Prize 2006 BHAK, BHAS Wiener Neustadt – Purchase Prize State Library Linz – Purchase Prize Simmering VHS – shortlisted Ars Electronica Linz – Purchase Prize 2005 Sigmund-Freud-Clinic Graz – Purchase Prize KGW Uni Salzburg – Purchase Prize Federal School Centre HBLA Wels – 3rd Prize Johannes-Kepler-University Linz Science Park – 1st Prize Visitor’s catwalk Voestalpine Linz – 1st Prize 2004 Centre for Molecular Biological Sciences Graz – 2nd Prize College for the Hotel and Restaurant Industry Altmünster – Purchase Prize BIG (Federal Property Association) – Office Building, Vienna – 2nd Prize 2003 Extension LKH (State Hospital) Feldkirch, Vorarlberg – 2nd Prize Federal School Centre Bad Ischl – 2nd Prize Extension Hospital Rohrbach – Purchase Prize Design school Essen, Germany – 3rd Prize Representation of Public Employees – AK PLUS Vienna – Laureate School Centre Hollabrunn – Purchase Prize 2002 WIFI Dornbirn, Vorarlberg – 1st Prize Civic Hall Vienna, music theatre – 3rd Prize Preschool + Kindergarten Langobarden, Vienna – Purchase Prize Operation Workshop Building Upper Austria, Ansfelden – 1st Prize Polytechnic School Wels – Purchase Prize Living in Old-Maxglan – Purchase Prize Fire Department Satteins – shortlisted 2001 Transfusion Medicine State Hospital LKH Salzburg – 1st Prize Schönbrunn Fiat Grounds, Vienna – Special Mention HAK+HLF (Federal School Centre) Krems – 1st Prize Special School Schwechat – 2nd Prize 2000 Expert Operation MA 48 Vienna (Municipal Sanitation Department) – 1st Prize Federal Official Building Korösistrasse, Graz – 3rd Prize Interspar Linz – shortlisted 1999 Main Library, Vienna – 2nd Prize Infobox Mittelberg, Vorarlberg – 1st Prize Traffic Office Kleinwalsertal, Vorarlberg – 1st Prize FLD (State Finance Direction) and LGK (State Police Direction) Innsbruck – 2nd Prize 1998 Glasbau Seele (soul of glass), Burgenland – 1st Prize Kindergarten Tisis, Voralberg – Purchase Prize
12 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    A family with one child and maybe more to come dreams of moving from their apartment in the middle of the city to a house at the periphery with plenty of green. They envision children playing in the grass, the parents and their friends sitting amongst them, and all around nothing but green, trees, pure nature. The purchased property is a 500-square-meter plot, a grassy meadow with trees. Four levels, three above ground and one below, are to yield a total of 300 m² of living space. In order to...

    Project details
    • Year 2010
    • Work started in 2010
    • Work finished in 2010
    • Main structure Reinforced concrete
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Lovers 12 users