Villa in Szentendre

Szentendre / Hungary / 2010

32
32 Love 6,500 Visits Published
Maximalism from Hungary Set some way outside the urban agglomeration of Budapest, 20 km from the capital, sits the villa in its semi-rural context. The slightly sloping site has a south-easterly aspect, lying at the foot of the Szarvas-hegy (meaning Deer-hill). Its fabulous panorama is crowned by the view of the river Danube. It was no accident that the finished villa reflects a modernist design with terraces, in effect deepening his intellectual relationship with the 1920-30-s period. Pavilion-like architecture, spaces and materials by Mies van der Rohe, also an influence of F. L. Wright is present in the project. The villa is an organically designed mass on a hillside that has a south-easterly aspect. The building, which is formed of tiers, welds into the natural surroundings via terraces. On the ground floor level it is connected to the garden through giant glass windows that unify the indoor and outdoor spaces. Light flows through the giant glass windows - which was a crucial part of the concept - they open the mass and help weld the house together with the natural surroundings. Floor plans are straightforward, logical. The ground floor communal space is just as much separated as is needed to clarify the functions: though there are no rooms, part-walls form the boundaries. The bedrooms upstairs - accommodating the 3 person family living in the house - are connected with the garden via the planted roof terrace. Its interior is lent superb harmony and gentleness by the fact that the strict geometry is combined with the use of natural materials: wood, beige leather on the walls, a statue-like granite monolith separating the dining and living rooms – which mirrors the colours and motifs of the garden. The quality of intersections, the polished stainless steel window frames, the door frames lowered into the wall are all examples of the architect's consistency. The excellence of technology, architecture and execution is as sensible in detail as in volume. The warm and comfortable home is the metamorphosis of the carefully chosen materials built into the ideally sized villa. The real magic of this house in Szentendre is ensured by the lights and shadows changing according to the movement of the sun and the ever-changing presence of nature. Outstanding, temperate, 21st century modern from South-Eastern Europe. A contemporary and high-tech paraphrase of the ‘Wright organic’. Its name is ‘maximalism’.
32 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Maximalism from Hungary Set some way outside the urban agglomeration of Budapest, 20 km from the capital, sits the villa in its semi-rural context. The slightly sloping site has a south-easterly aspect, lying at the foot of the Szarvas-hegy (meaning Deer-hill). Its fabulous panorama is crowned by the view of the river Danube. It was no accident that the finished villa reflects a modernist design with terraces, in effect deepening his intellectual relationship with the 1920-30-s period....

    Project details
    • Year 2010
    • Work finished in 2010
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 32 users