Wadi Abu Hindi school in the desert

Jerusalem / Israel / 2010

58
58 Love 7,495 Visits Published
The rehabilitation project for the existing school responds to the constraints imposed by the Israeli authorities: the building had to keep the external layer of iron sheet and could not grow any single squared meter. There have been two main design themes: Natural ventilation and isolation of the building. The existing roof has been substituted by sandwich panels, raised and inclined, generating new opening strips from different heights which allow the natural ventilation.The exterior walls have been modified with the technique of “pisè”, becoming a multi-layer wall 34 cm. thick, including an interior lime plastering, bamboo layer, straw and clay mass, existing exterior iron sheet, air chamber micro-ventilated and exterior panels of bamboo. The new partitions between the rooms have been re-built with mud bricks. The materials used have all been from a craftsman and/or local origin, and the works have been carried out by the inhabitants of the village, under the technical direction of ARCò.


La “Scuola nel Deserto” è un progetto di cooperazione internazionale perla comunità beduina di Abu Hindi, stanziata a sud di Gerusalemme Est. La scuola esistente era un aggregato di locali in lamiera, inadeguata allo svolgimento delle lezioni. Le scelte architettoniche compiute hanno trasformato la struttura esistente in un edificio climaticamente confortevole ed energicamente sostenibile Il nuovo tetto sollevato e inclinato ha creato nuove aperture. Queste misurano 60 cm di altezza sul lato ovest e 30 cm sul lato est e assicurano la ventilazione naturale. Le pareti esterne sono state trattate con un sistema di strati che realizzano una sezione finale di 34 cm di spessore, disposti dall’interno all’esterno nel seguente modo: intonaco di calce, cannucciato di bambù che contiene la spinta dell’argilla mista a paglia, lo strato in argilla e paglia, l’esistente lastra di alluminio zincato, un’intercapedine d’aria e un pannello schermante esterno in bambù. Le aule sono state pavimentate con assi di legno su massetto a secco e i tavolati interni di separazione sono stati ricostruiti con mattoni in terra cruda, rivestiti di un intonaco di calce bianca.

Progettisti: arch. ing. Carmine Chiarelli, arch. Alessio Battistella, arch. Valerio Marazzi, arch. Albert Alcalde, arch. Luca Trabattoni, ing. Claudia Romano, ing. Diego Torriani.
tipologia intervento: Rifacimento edificio esistente
destinazione intervento: Scuola Primaria
dimensioni opera: 320 mq
costo: 40.000 euro
costo/mq opera: 125 euro/mq
imprese esecutrici:
- strutture e sistema costruttivo: mattoni in terra cruda prodotti dalla comunità beduina Fathi Fouka di Jiftlik, Jordan Valley; struttura metallica di Abu Hashim Iron Company, Anata; cemento di Yamani building materials
- isolamento e protezione: argilla estratta in situ: paglia fornita da Abu Khaldoun Daraghmeh
- coperture: pannelli sandwich forniti da Sameh Aluminium company; Jerusalem
- rivestimenti e finiture di facciata: Tayseer Abu Muhammad, Ein Al-beida, Nablus
- serramenti: Ahmed Salam Carpintry, Anata
- impianto elettrico, sicurezza, home/building automation: Ateyah Mosa Ali Jahalin
- sistema di illuminazione interna/esterna: Alanwear electricity, Anata
- finiture interne, pavimenti, rivestimenti, partizioni: mattoni in terra cruda prodotti dalla comunità beduina Fathi Fouka di Jiftlik, Jordan Valley; pavimenti in legno posati da Ahmed Salam Carpintry, Anata; intonaco in argilla e calce prodotto in situ
- sistemi di arredo: fornitura del Ministero Palestinese dell’Educazione
58 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The rehabilitation project for the existing school responds to the constraints imposed by the Israeli authorities: the building had to keep the external layer of iron sheet and could not grow any single squared meter. There have been two main design themes: Natural ventilation and isolation of the building. The existing roof has been substituted by sandwich panels, raised and inclined, generating new opening strips from different heights which allow the natural ventilation.The exterior walls...

    Project details
    • Year 2010
    • Work started in 2010
    • Work finished in 2010
    • Client Vento di Terra ONG (ente promotore); Jerusalem Bedouin
    • Status Completed works
    • Type Schools/Institutes
    Archilovers On Instagram
    Lovers 58 users