Sifang Art & Architecture Museum

Nanjing / China / 2011

36
36 Love 8,017 Visits Published
Sifang Art & Architecture Museum (Eng - Ita) on CIPEA (Chinese International Practical Exhibition of Architecture) ENG The new museum is sited at the gateway to the Contemporary International Practical Exhibition of Architecture in the lush green landscape of the Pearl Spring near Nanjing, China. The museum explores the shifting viewpoints, layers of space, expanses of mist and water, which characterize the deep alternating spatial mysteries of the composition of Chinese painting. The museum is formed by a "field" of parallel perspective spaces and garden walls in black bamboo-formed concrete over which a light "figure" hovers. The straight passages on the ground level gradually turn into the winding passage of the figure above. The upper gallery, suspended high in the air, unwraps in a clockwise turning sequence and culminates at "in-position" viewing of the city of Nanjing in the distance. This visual axis creates a linkage back to the great Ming Dynasty capital city, Nanjing. Perspective is the fundamental historic difference between Western and Chinese painting. After the 13th Century, Western painting developed vanishing points in fixed perspective. Chinese painters, although aware of perspective, rejected the single-vanishing point method, instead producing landscapes with “parallel perspectives” in which the viewer travels within the painting. The courtyard is paved in recycled Old Hutong bricks from the destroyed courtyards in the center of Nanjing. Limiting the colors of the museum to black and white connects it to the ancient paintings, but also gives a background to feature the colors and textures of the artwork and architecture to be exhibited within. Bamboo, previously growing on the site, has been used in bamboo- formed concrete, with a black penetrating stain. The Museum has geothermal cooling and heating, and recycled storm water. ITA Nanchino, Cina: un campo di spazi prospettici paralleli,organizzato attraverso un basamento dalle pareti in cemento armato nero gettato in opera, realizzate con una cassaforma di bambù, su cui si libra a più di 30 metri da terra una figura leggera: quella di un volume sospeso dalla pelle bianco latte. È l’ultima “creatura” di Steven Holl ed accoglie l’inaugurando Sifang Art & Architecture Museum, punta di diamante del piano urbanistico Cipea (China International Practical Exhibition of Architecture) che vede coinvolte figure di spicco dell’architettura internazionale quali SANAA, Odile Decq, David Adjaye e Arata Isozaki. In omaggio alla pittura tradizionale cinese, che rifiuta il punto unico di fuga per dipingere il paesaggio attraverso "prospettive parallele", il volume si sviluppa alla maniera di un’enorme scultura spezzata in più punti da una suggestiva ed astratta torsione. Una lieve pendenza caratterizza il corpo sospeso, ospitante gli spazi espositivi, creando un itinerario in salita che si apre in uno spazio aperto sul paesaggio. Al volume è possibile giungere servendosi di un ascensore inserito in una grande “colonna” bianca ed attraverso una scenografica rampa di scale in acciaio. La corte interna è pavimentata con mattoni riciclati delle antiche Hutong (le strette strade su cui si affacciano le antiche abitazioni del centro storico, molte delle quali oggi in stato di abbandono). Altro omaggio alla tradizione figurativa cinese è quello per cui gli unici colori utilizzati nella struttura sono il bianco e il nero. Le stesse tonalità cromatiche caratterizzano anche gli interni, creando un ambiente espositivo “neutro”, ottimo per esaltare colorietexture delle opere d'arte e d'architetturache verranno esposteall'interno del museo. Le essenzialissime aree espositive sono inserite negli spazi perimetrali del volume sospeso, da cui il visitatore può scorgere il panorama circostante, il giardino sottostante o lo sklyline. Per la climatizzazione degli interni è stato sviluppato un sistema di riscaldamento/raffreddamentoalimentato da venti pozzi geotermici. Tra le altre soluzioni green un impianto per la raccolta e il riciclo delle acque piovane ed un tetto verde.
36 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Sifang Art & Architecture Museum (Eng - Ita) on CIPEA (Chinese International Practical Exhibition of Architecture) ENG The new museum is sited at the gateway to the Contemporary International Practical Exhibition of Architecture in the lush green landscape of the Pearl Spring near Nanjing, China. The museum explores the shifting viewpoints, layers of space, expanses of mist and water, which characterize the deep alternating spatial mysteries of the composition of Chinese painting. The museum...

    Project details
    • Year 2011
    • Work finished in 2011
    • Client Nanjing Foshou Lake Architecture and Art Developments Ltd
    • Status Completed works
    • Type Museums
    • Websitehttp://www.sifangartmuseum.org/
    Archilovers On Instagram
    Lovers 36 users