Ricardo Bofill Taller de Arquitectura Headquarters

Sant Just Desvern, Barcelona / Spain / 1975

214
214 Love 22,902 Visits Published

In 1973 Ricardo Bofill found a disused cement factory, an industrial complex from the turn of the century consisting of over 30 silos, subterranean galleries and huge machine rooms, and he decided to transform it into the head office of Taller de Arquitectura. Remodelling work lasted two years. The factory, abandoned and partially in ruins, was a compendium of surrealist elements: stairs that climbed up to nowhere, mighty reinforced concrete structures that sustained nothing, pieces of iron hanging in the air, huge empty spaces filled nonetheless with magic. The transformation process began with the demolition of part of the old structure to leave hitherto concealed forms visible, as if the concrete had been sculpted. Once the spaces had been defined, cleaned of cement and encompassed by new greenery, the process began of adaptation to the new programme. Eight silos remained, which became offices, a models laboratory, archives, a library, a projections room and a gigantic space known as "The Cathedral", in which exhibitions, concerts and a whole range of cultural functions linked to the professional activities of the architect. The complex stands in the midst of gardens with eucalyptus, palms, olive trees and cypresses. This project is evidence of the fact that an imaginative architect may adapt any space to a new function, no matter how different it may be from the original one.


[IT] Nel 1973 Ricardo Bofill trovò un vecchio cementificio in disuso dell’inizio del secolo, composto da più di 30 silos, gallerie sotterranee e gigantesche sale-macchine, e decise di trasformalo nella sede del suo studio professionale, il Ricardo Bofill Taller de Arquitectura. I lavori di ristrutturazione durarono un paio d’anni. La fabbrica, ormai abbandonata e parzialmente in rovina, era una sommatoria di elementi surreali: scale che non conducevano in alcun luogo, possenti strutture di cemento armato che non sostenevano nulla, elementi in ferro sospesi nel vuoto, “spazi deserti pieni di magia”. La trasformazione iniziò con la demolizione di parte della vecchia struttura fino a rendere visibili le forme fino ad allora nascoste. Dopo aver definito gli spazi, iniziò il processo di adeguamento di questi alla nuova funzione. Otto silos furono adibiti a uffici, sale riunioni, locali tecnici, laboratorio per la creazione dei plastici, archivi e una zona soprannominata "La Cattedrale" per la sua monumentalità per ospitare mostre, concerti, proiezioni e ogni sorta di evento culturale legato all'attività professionale dell'architetto. Il difficile compito di creare un intorno vegetale dove prima c'era il cemento era parte integrante del progetto. La nuova “fabbrica” è ora circondata da eucalipti, palme, ulivi e cipressi ed è diventata, nel corso degli anni, una vera oasi verde. Ricardo Bofill ha affermato: “La Fábrica è un luogo magico…mi piace che qui la vita sia perfettamente programmata, ritualizzata, in totale contrasto con la mia turbolenta vita di nomade”.

214 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    In 1973 Ricardo Bofill found a disused cement factory, an industrial complex from the turn of the century consisting of over 30 silos, subterranean galleries and huge machine rooms, and he decided to transform it into the head office of Taller de Arquitectura. Remodelling work lasted two years. The factory, abandoned and partially in ruins, was a compendium of surrealist elements: stairs that climbed up to nowhere, mighty reinforced concrete structures that sustained nothing, pieces of iron...

    Project details
    • Year 1975
    • Work started in 1973
    • Work finished in 1975
    • Status Current works
    • Type Apartments / Offices/studios / Restoration of façades / Structural Consolidation
    • Websitehttp://www.ricardobofill.com
    Archilovers On Instagram
    Lovers 214 users